Schooien
Bouwpastoors uit het Rijke Roomse Leven liepen de deuren plat om geld bij elkaar te schooien voor een nieuwe kerk. Via dubbeltjes, kwartjes en guldens lonkte voor de gulle parochianen een plek in de hemel. Dat aantrekkelijke vooruitzicht zorgde voor voldoende geld om de kerk te kunnen bouwen. Veel van die katholieke kerken zijn inmiddels gesloopt. Ook in Nijmegen. Er zijn genoeg andere geloofsgenootschappen in Nijmegen. Er zijn Protestantse kerkgemeenschappen in allerlei variaties, Russische en Grieks-Orthodoxe gemeenschappen, een Joodse Gemeenschap, de Pinkstergemeente, de Koninkrijkszaal van de Jehova’s Getuigen, het Kerkgenootschap der Zevende Dags Adventisten, het Jewel Heart Boeddhistisch Centrum, moskeeën. Deze kerkelijke catalogus kan moeiteloos worden uitgebreid als bewijs van de vrijheid van godsdienst en het multireligieuze karakter van Nijmegen.
De bouw van een nieuwe moskee bij station Goffert laat lang op zich wachten. De gemeente heeft de grond voor de te bouwen moskee jaren geleden al verkocht aan het moskeebestuur. Helaas voor de moskee veranderde de wereld rondom de geplande locatie op papier erg snel. Dus moesten er nieuwe afspraken gemaakt worden tussen gemeente en moskeebestuur. Moskeebezoekers kunnen niet meer op het terrein van de moskee parkeren. Ze krijgen gereserveerde parkeerplaatsen in de nog te bouwen parkeergarage onder het nieuwe zwembad op de plek van de Jan Massinkhal. Om de moskee tegemoet te komen na deze tegenvaller van het ver weg parkeren wordt in het bestemmingsplan opgenomen dat niet moskeegerelateerde horeca toegestaan is. Over deze bepaling heb ik lang zitten nadenken. Niet moskeegerelateerde horeca. Naast of tegenover iedere kerk in Brabant en Limburg staat een café. Na de mis het café in. Volgens mij is dat niet kerkgebonden horeca, want wie niet naar de mis is geweest mag toch naar binnen. Zet dan gewoon in het bestemmingsplan dat er horeca mag komen. En wat te denken van een niet moskeegerelateerde kapper? Die mag er zich volgens de nieuwe afspraken ook gaan vestigen. Het is toch allemaal niet meer bij te houden wat bestemmingsplanjuristen moeten verzinnen om het iedereen naar de zin te maken. Hoe het ook zij; de bouwimam kan aan de slag. Volgens Noël Vergunst kan er in 2026 gestart worden met de bouw als alles meezit. Deze laatste toevoeging zit in het standaardpakket.
Wilco van Schaik gaat het nieuwe jaar ook als bouwpastoor in. Eindelijk heeft NEC overeenstemming met de gemeente over het aankoopbedrag van het Goffertstadion. Klein detail. NEC heeft geen geld om het stadion te kopen. Vorige maand heeft mijn kleinzoon een tweedehands scooter gekocht met het gespaarde geld van twee jaar lang vakken vullen bij de Jumbo. De directie van NEC heeft jarenlang het verkoopproces getraineerd en de gemeente uiteindelijk zo gek gekregen dat de verkoopprijs van 12 miljoen naar 4,5 miljoen is gedaald. Een schijntje. En dan doodleuk tijdens de persconferentie verklaren dat er geen geld is. Ik vind dat een schoffering van college en raad. NEC is te beroerd geweest om gedurende twaalf jaar iedere maand wat geld opzij te leggen in het spaarpotje “Aankoop tweedehands Goffertstadion”. Wilco van Schaik gaat nu marktpartijen vragen om geldelijke steun. Hij is gewoon een ouderwetse bouwpastoor die gaat schooien.
Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde sociale geografie/planologie en werkte in stadsvernieuwing. Sinds 1989 kent hij Nijmegen goed door zijn werk bij de gemeente en Portaal Woonstichting. Vanaf 2013 is hij debatleider. Zijn liefde voor Nijmegen en politieke verwondering staan centraal in zijn columns, al woont hij al 22 jaar in Wijchen.
PS: Geniet je van Ien, de podcast? Overweeg dan om ons te steunen met een kleine donatie. Dat kan eenmalig of maandelijks. Zo kunnen we blijven groeien zonder vervelende advertenties!