Columns en opinie

wwv9le0w

Shocking: GroenLinksers komen op voor idealen

Stop de persen. Ik heb iets ontdekt. De VVD geeft debattrainingen aan haar leden. ´Hoe overtuig je de besluiter en je publiek.´ En wacht, ik maak het nog bonter: D66 doet hetzelfde. En Forum voor Democratie. PvdA. En zelfs godsgezinde CDA-leden krijgen zo'n workshop aangeboden. 

Ik heb echt mijn best gedaan om te begrijpen waarom mensen zo geshockeerd zijn dat GroenLinks Nijmegen een wokshop aanbiedt over het voeren van discussies met rechtse mensen op verjaardagsfeestjes. Maar het is me niet gelukt. Laat staan dat ik begrijp waarom een merendeel van de mannen hier bij Ien, de Podcast – inclusief half Twitter – het ´eng´ lijken te vinden.  groenlinks verbaal

Gaat de verontwaardiging over de setting? De goede oude kringverjaardag. Vinden we dat politieke discussies alleen thuishoren in de raadszaal, tussen politici? Ik hoop van niet. 

In de online storm worden GroenLinksers afgeschilderd als Jehova-getuigen die niet naar tegenargumenten willen luisteren en alleen hun eigen gelijk willen verspreiden. 

Ten eerste: hoe raar is het echt dat een politieke partij hun idealen probeert te verspreiden? We zijn toch niet werkelijk geschrokken dat GroenLinksers de discussie aan willen gaan als mensen impliceren dat daklozen gewoon een beetje lui zijn? Vinden we echt dat een GroenLinks-lid in een discussie open moet staan voor het idee dat klimaatverandering niet bestaat? Denken deze verontwaardigde mensen dat VVD'ers in hun debattrainingen leren beargumenteren waarom wonen een basisrecht is en al het OV morgen gratis moet zijn? 

Ik heb in een eerdere column zelf de verjaardagscasus al eens aangehaald. Je staat als links persoon op een feestje en er wordt een seksistische grap gemaakt of er wordt simpelweg foutieve informatie opgelepeld. En je wilt je mond niet houden, want je wilt niet leven in een wereld waarin we transfobie, seksisme of racisme normaal vinden. Maar je weet ook dat de sfeer kan omslaan als je de discussie aangaat. 

Nu is het mijn werk om dialogen en discussies te organiseren. Daar ben ik vijf dagen per week mee bezig. De zaterdagochtend is om de week voor het schrijven van deze column. Als ik de krant opensla, lees ik veel dingen waar ik verdrietig van word. Dus heel eerlijk gezegd: als ik op zondagmiddag met een biertje in de hand op een verjaardag sta, heb ik geen zin heb om iemand zonder ironie te horen verklaren dat mensen in armoede maar gewoon wat harder moeten werken. Want ik heb geen zin in de discussie. Die discussie kost mij bakken met energie. Ik wilde gewoon praten over de one night stand van de nacht ervoor en wanneer we weer in de Nevengeul gaan zwemmen. 

Heel eerlijk gezegd: het is voor mij leuker om deze gesprekken te vermijden. Want dan heb ik een leukere zondagmiddag. 

Als ik de aankondiging van de hoe-ga-je-om-met-je-PVV-oom-training lees, kan ik deze GroenLinksers alleen maar bewonderen dat ze hun best doen om het gesprek te blijven voeren. En het ook nog zo gezellig mogelijk te houden.

Ik zie namelijk nergens staan dat dit een cursus 'hoe schreeuw ik zo hard mogelijk tegen mijn racistische schoonmoeder' is. Of een workshop 'hoe kom ik van mijn huis naar Café de Opstand zonder de buren te begroeten'. Het is inderdaad wel een training in het staan voor je politieke idealen. In gesprek. Is dat niet waar politiek ook over gaat?


Over Kiki

Kiki Kolman Kiki Kolman kwam iets meer dan tien jaar geleden in Nijmegen wonen. Ze heeft nog nooit de Vierdaagse gelopen, maar struint graag in de Ooij en op de Haterse Vennen, drinkt regelmatig biertjes van Nijmeegse bodem en hoopt daarom dat ze zich toch Nijmegenaar mag noemen.

Ze werkte op de debatafdeling van LUX en is nu programmamaker bij filmfestival InScience, docent Politicologie aan de Radboud Universiteit en freelancer in het culturele circuit.

Ze heeft regelmatig meningen over van alles en nog wat – nu ook één keer in de twee weken bij Ien, de podcast. Uiteraard allemaal op persoonlijke titel.

Lees ook

COLUMN: Vanzelfsprekend

TERUGBLADEREN: Hoe Nijmegen nét geen kabeltram kreeg 

21-05-2023 | Kiki Kolman