Columns en opinie

Ontwerp zonder titel

Soepel

D66-RAADSLID Sophie den Ouden weet als geen ander dat regeren vooruitzien is. Onder dit motto heeft ze afgelopen week politieke vragen gesteld aan het college of er een beetje soepel kan worden omgegaan met geluidsregels voor studentenverenigingen tijdens de introductieweek voor 1e jaars begin september. Je kunt er inderdaad niet vroeg genoeg bij zijn om dit heikele probleem aan de kaak te stellen. Wat nu weer na de doffe ellende in de introductieweek de afgelopen jaren.

Liever luisteren van Vincent? Klik hieronder op play.   

De horeca maakt zich namelijk al jaren zorgen om het welzijn van de eerstejaars studenten. De kroegbazen pleitten daarom vurig voor twee introductieweken: een voor HBO-studenten en een voor die van de universiteit. In een gezamenlijke introductieweek ontstaan er te lange rijen voor de meest geliefde kroegen, waardoor de eerstejaars zich onvoldoende kunnen oriënteren op het Nijmeegse uitgaansleven. Maar er dreigt meer rampspoed voor de aankomende studenten. In de introductieweek mag er alleen versterkt geluid zijn op pleinen en locaties zoals die zijn vastgelegd in het gemeentelijk geluidbeleid. De voortuinen van Carolus Magnus en Ovum Novum horen daar niet bij. En dat vindt Sophie den Ouden niet eerlijk. Want de introductie is volgens haar een erg belangrijke week voor verenigingen om contact te maken met nieuwe studenten. Zonder versterkte muziek in de voortuin is dat contact maken een stuk moeilijker. Dus geacht college: graag een beetje soepel omgaan met de regels van het geluidbeleid. Het zal voor raadsleden lastig worden om zo’n politieke vraag te overtoepen qua malligheid. studenten han nijmegen

Er zijn voor raadsleden wel wat scherpere vragen te stellen aan het college. Sophie den Ouden had bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen wat er met het sterk verwaarloosde Seinhuis in de Spoorkuil gaat gebeuren. De door de gemeente ingehuurde Urban Producers zeiden vorig jaar in januari een jaar nodig te hebben om te bedenken wat er in grote lijnen zou kunnen komen. Let wel: geen concreet plan. Alleen wat grote lijnen. Dat is al lastig genoeg om binnen een jaar te bedenken. We zijn nu bijna veertien maanden verder en nog geen grote lijn te bespeuren. Ik zou als raadslid heel graag willen weten wat zo’n adviesbureau het hele jaar zit te doen op kosten van de gemeente. Zo’n vraag hoort meer tot de controlerende taak van een raadslid dan vragen om versterkte muziek in een voortuin om beter contactueel te kunnen bieren.  

Haar eigen wethouder Grete Visser weet inmiddels wel wat de controlerende taak van de raad inhoudt. Zo zeg. Afgelopen week kreeg ze van raadsleden flink van jetje voor het ontbreken van belangrijke informatie die er gewoon wel had moeten zijn. Maar ja; in het Stadhuis raken documenten gewoon kwijt en dat is niet voor de eerste keer. Paul Eigenhuijsen van GewoonNijmegen.nu maakt zich al maanden terecht kwaad dat hij informatie over de onderhandelingen met NEC niet of veel te laat krijgt. Of die stukken zijn er gewoon niet. Paul wil de onderste steen boven. Dat is ferme taal en zo hoort het ook voor een controlerend raadslid. Stel je voor dat hij tegen het college zegt: doe qua informatievoorziening maar een beetje soepel.

foto: David van Haren 


Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie werkte acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.


Lees ook

Lusanne Bouwmans (D66) tijdelijk uit gemeenteraad Nijmegen

Terugbladeren: De speelstraat in Nijmegen

Honderden Nijmegenaren schreven hun toekomstdromen op voor tijdcapsule

01-03-2024 | Vincent Cantrijn