Columns en opinie

wwv9le0w

Stekjesruil

Volgens criticasters lijkt het nergens op met de aandacht voor het Romeinse verleden in Nijmegen. Vooral de plannen voor het Waalfront moesten het ontgelden. Niks te zien dat hier tweeduizend jaar geleden Ulpia Noviomagus had gelegen. Deze criticasters werden op een bijzondere manier op hun wenken bediend. Honderd jaar geleden werd bij baggerwerkzaamheden in de Waal ter hoogte van de ingang van de huidige haven een volkomen gaaf Romeinenmasker gevonden. Dit unieke Romeinse kunstwerk is te bewonderen in Museum Het Valkhof. Kunstenaar Andreas Hetfeld kreeg van de gemeente de opdracht om een groot replica te maken. Het beeld moest geplaatst worden op de plek waar het origineel was gevonden. Op het hoekje van de haveningang in het vernieuwde Waalfront. Het college blij; de volledige gemeenteraad blij; bewoners van het Waterkwartier blij; historici blij; iedereen blij. Hè, hè; eindelijk op een fatsoenlijke manier aandacht voor het Romeins verleden. Een kleinigheidje hou je echter altijd. Het beeld was eerder gereed dan de plek waar het moest komen te staan. Kan gebeuren. Dus kwam het Romeinenmasker tijdelijk op Veur-Lent terecht. Maar ja; zeg in Nijmegen dat iets tijdelijk is, dan weet je dat er stront aan de knikker komt. Dat blijkt ook nu weer. Zonder enig historische besef hoe het werkelijk zit is een nieuw polarisatieonderwerp hot news. Hoezo verplaatsen? Laat maar staan! Altijd wat met ambtenaren; het geld van verplaatsing kan wel beter gebruikt worden in deze crisistijd; kan die Vergunst niet verplaatst worden? Dat niveau. Dat van niets wetende roeptoeters dit roeptoeteren is tot daar aan toe. Maar als er nu ook al raadsleden gaan roepen dat het Romeinenmasker op Veur-Lent moet blijven staan dan word ik een beetje moedeloos. Zo kunnen we om de vier jaar bij wisseling van de raad wel opnieuw beginnen met van alles en nog wat. Accepteer nou eens beslissingen uit het recente verleden. En mooier kan het Romeinenmasker niet staan te gloriëren. Precies bij het eind van de nieuwe boogbrug over de Waalhaven. Of bij het begin als je van de andere kant komt. Want zelfs daarover valt wel een poll in de Gelderlander te houden: wat is de overkant? 

Lees verder onder de afbeelding

Romeins_Masker_Ruitermasker_Gezichtshelm_Romeinse_Andreas_Hetfeld_2020_Nijmegen

Gelukkig viel er voor mij ook nog te glimlachen afgelopen week. Daar zorgde krakerscollectief Jantien voor. Voor de vierde keer in korte tijd heeft deze groep een pand gekraakt. Deze keer in de Karrengas. Voor de helderheid: leegstand van woonruimte zou in deze tijd van woningschaarste niet moeten kunnen. Desondanks ben ik tegen kraken; altijd geweest. Of ik nu een typische boomer ben laat ik graag aan anderen over. Waarom dan toch die glimlach? De woordvoerder van het collectief verklaarde dat de krakers grootse plannen hebben met het pand. Ze willen een soepkeuken opzetten voor mensen uit de buurt en activiteiten als een filmavond of een stekjesruil. Dat is inderdaad groots. Ton Hendriks, eigenaar van het pand, heeft nog geen actie ondernomen. Natuurlijk niet. Ton is zwaar onder de indruk van de nobele voornemens van de krakers voor de medemens. Gooit hij ze eruit dan zit de buurt zonder soep en stekjesruil.

Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.

Lees ook

Oud-raadslid Nijmegen kandidaat-gedeputeerde GroenLinks Gelderland

Ammar Selman (PvdA) verlaat gemeenteraad Nijmegen

 

17-02-2023 | Vincent Cantrijn