Terugbladeren: begrijpelijke taal
Welk nieuws heeft de tand des tijds weten doorstaan? Welke nieuwsberichten keren keer op keer terug op de pagina's van de kranten? Deze week gaat het over begrijpelijke taal in stukken van de overheid.
"Klopt. Begin juni heeft Toon van Gent (D66) met succes gepleit voor een retour afzender sticker als taal in een brief te moeilijk is. Het gaat om een rode sticker een initiatief van steffie.nl, die je op een brief plakt als die te onduidelijk is. Dan moeten de ambtenaren op het stadhuis of het provinciehuis of die van landelijke overheid daarvan leren. Wethouder Brom gaat er nu over nadenken of hij zoiets kan invoeren. Aanleiding was de discussie over het koersdocument, waarin ook werd geopperd om de regeling voor de minima niet eenvoudiger te maken."
Dit bericht op Instagram bekijken
Maar deze rubriek heet Terugbladeren, Rob.
"Ja en toen dacht ik: ik heb in 2012, 2017 én in 2021 columns geschreven over dat het eenvoudiger moet. Toen waren er allerlei acties. In 1999 kregen ambtenaren van de gemeente Nijmegen bijvoorbeeld al cursussen helder schrijven. Een Nijmeegs bureau ondersteunde meer gemeenten, onder andere ook Breda, met zowel makkelijke spreektaal als makkelijke schrijftaal. In Nijmegen is in de jaren rond de eeuwwisseling zelfs een conferentie geweest van het Bureau Taal om simpeler te leren schrijven."
Goed idee dus, die sticker?
"Ik vind het fantastisch dat die rode sticker er komt. Als je erover nadenkt dat in 2007 GroenLinks in Nijmegen al met een motie kwam, we hebben er zat van ambtenaren moeten klare taal gebruiken. Dat werd vastgelegd. Dat werd aangenomen. In 2007.
In 2023 heb je een rode sticker nodig van begrijpelijke taal. Je ziet dat in 2018 Nijmegen taalcoaches hebben ingezet. Ze hebben een panel naar het stadhuis gehaald die brieven ging kijken van is het wel leesbaar. Men heeft zelfs taalambassadeurs en laaggeletterden van het ROC ingeschakeld om te kijken naar teksten."
Heeft ook Marjolijn Mijling van het CDA, die ook nog bij de bibliotheek werkt, daar niet ook ooit een keer werk van gemaakt?
"Ja, daar heb ik toen ook nog eens een column over geschreven. Ik zei toen: Weet voor wie je schrijft. Je schrijft namelijk niet voor die wethouder, maar je schrijft voor de stad. Juridische formuleringen moet je altijd mijden.
En werkte dat?
"Ondanks al die goede bedoelingen lukt het maar niet. Ik heb recent een stuk over het Ivensplein en de parkeeroverlast in de benedenstad gelezen. Je komt er niet doorheen! Je krijgt niet het begrip wat er nu in de hand is. Dat vind ik zo triest. Als je mensen wilt meenemen in het verhaal, dan moet je het helder opschrijven."
Zouden wethouders op enig moment dan een soort van blindheid voor ontwikkelen voor het taalgebruik?
"Het vergt een scherpte en ik denk dat dat ontbreekt. Jouw eigen begrip moet nooit de kapstok zijn om iets op te schrijven. Je moet aan de ander denken. Dus daarom vond ik het mooi toen in 2008 die taalambassadeurs werden ingeschakeld. En eenvoud siert de mens. Da's misschien de belangrijkste les."
Lees ook
Terugbladeren: De Nachtburgemeester
COLUMN | Herstel: Nie nuilen maar doen