Columns en opinie

wwv9le0w

Terugbladeren: de nachtburgemeester

Welk nieuws heeft de tand des tijds weten doorstaan? Welke nieuwsberichten keren keer op keer terug op de pagina's van de kranten? Onlangs werd in de gemeenteraad de nachtvisie besproken. Reden voor Rob Jaspers om eens terug te bladeren naar over... de nachtburgemeester.

"Onlangs is er een aanzet gedaan om te komen tot een nachtvisie. Dat gebeurde aan de hand van een startnotitie, waarin men probeert helder te maken dat de nacht voor veel mensen, met name in een stad met jonge bewoners, iets bijzonders is. Bij de inspraakavonden met inwoners was ook te horen hoe mensen zijn gevormd zijn 'in de nacht', anderen hebben nieuwe mensen of andere culturen hebben leren kennen. Een van de insprekers was Charlotte Beniers, dj en eigenaar van een platenlabel. Volgens haar is de nacht verbindend en brengt het rust."

Schermafbeelding 2023-07-02 om 12.13.26 Dat is eigenlijk toch van alle tijden of niet?

"Ja klopt. Zelf ben ik geen nachtmens meer. Vroeger was ik dat wel. Ik ging niet zo zeer naar de nachtcultuur, maar zat wel tot diep in de nacht bij mensen op hun kamer naar muziek te luisteren. Maar nu zie je ook een beetje angst. Corona heeft veel stilgelegd en nu moeten we het nachtleven weer een nieuwe impuls geven. Tegelijkertijd zie je dat verschillende plekken die vroeger nachtcultuur boden, vaak tijdelijke plekken, nu een andere bestemming krijgen. Dus er gaat weer iets verdwijnen."

Is het voor dit onderwerp dan een voordeel dat er veel jonge mensen in de raad?

"Natuurlijk, zij ervaren de stad en zien ook de kracht van de nachtcultuur. Juist de tijdelijke aard van plekken stimuleert mensen tot initiatiefrijke en nieuwe acties. Omdat je weet dat het tijdelijk is, moet je nu toeslaan. Dat past bij de nachtcultuur. Ik heb ook nog even teruggekeken naar de discussie over de nachtcultuur en de plekken. De Papierfabriek Nijmegen werd door drie partijen genoemd als een locatie waar misschien iets mee gedaan moet worden. Tot nu toe heeft De Papierfabriek nog niet echt de ruimte gekregen, maar nu waren er toch drie partijen die suggereerden dat het ook als locatie kan dienen."

Maar je wilde het hebben over de nachtburgemeester, Rob.

"Ja en daarom heb ik ook nog even teruggekeken naar de rol van die nachtburgemeesters. We hebben er inmiddels drie gehad. Pas in 2010 kregen we de eerste nachtburgemeester, Doro Krol, de kunstenaar. Zij bracht een nieuwe kijk op de nacht. Ze nam allerlei initiatieven, vooral gericht op het sociale aspect. Zo bezocht ze 's nachts bijvoorbeeld ook het ziekenhuis met een bloemetje erkenning te brengen aan de mensen die daar werkten. Ze deelde nachtlintjes uit en bedacht nachtwandelingen, die nog steeds plaatsvinden, om de wijk op een andere manier te leren kennen. Ik vond dat erg mooi. Ze legde de nadruk op het sociale aspect."

Echt een uithangbord voor de nacht, dus.

"Zeker, destijds noemde Pepijn Boekhorst, raadslid van GroenLinks, de nachtburgemeester de beste ambassadeur voor de stad. En dat klopt wel, want in een stad als Nijmegen gaan veel mensen om tien, elf uur naar bed, maar er zijn andere delen van de stad die op pad gaan en het gevoel van de stad meenemen. Na Doro Krol kregen we Angela Verkuijlen, die ook allerlei mooie initiatieven ontplooide, zoals een pop-up huis in het Beziendershuis en een nachtloket waar mensen verhalen over de stad konden ophalen. Ze organiseerde de Week van de Poëzie. Een andere nachtburgemeester was Cees de Beer, nu raadslid namens de Stadspartij Nijmegen. Hij wilde van alles, maar door de coronatijd liep dat vast. Hij organiseerde wel een demonstratie om de betekenis van de nachtcultuur niet te vergeten."

Kan de nachtburgemeester écht iets betekenen?

"Ze moeten zich niet te veel op de gemeente richten. De kracht van de nachtburgemeester is juist het eigen initiatief. Misschien krijgen ze wat steun van de gemeente, maar ze moeten het vooral zelf doen, zonder al te veel inmenging van de gemeente. Dan kunnen ze écht dingen voor elkaar krijgen."


Lees ook

COLUMN: Herstel. Nie nuile, doen!

Terugbladeren: het reclamebeleid van Nijmegen

Papierfabriek Nijmegen straks internationale hotspot

 

02-07-2023 | Redactie Ien, de podcast