Columns en opinie

wwv9le0w

Terugbladeren: Hospice Bethlehem, een strijd om behoud van een historisch zorginstituut

NIJMEGEN – Het Hospice Bethlehem, gelegen in het hart van Nijmegen, bevindt zich op een kruispunt van zorg en geschiedenis. Het hospice, gehuisvest in een prachtig oud klooster, heeft diepe wortels in de stad en een rijke historie van zorg en compassie. Het voormalige klooster, met een schitterende aangepaste tuin, was voor de Tweede Wereldoorlog de thuisbasis van nonnen die zich inzetten voor de armen van de stad.

Sinds 2003 doet het gebouw dienst als hospice, waar mensen hun laatste dagen kunnen doorbrengen. Het hospice wordt gerund door een toegewijd team van professionals van de zorgorganisatie Kalorama, aangevuld met de onmisbare hulp van zo'n honderd vrijwilligers. Samen bieden zij een plek van rust en waardigheid voor terminale patiënten.

Toch staat het voortbestaan van het hospice nu onder druk. Kalorama, dat het hospice jarenlang heeft ondersteund met professionele zorg, ziet zich genoodzaakt zich terug te trekken. De organisatie kampt met financiële problemen, voornamelijk door vertragingen en oplopende kosten bij hun eigen nieuwbouwproject. Hierdoor moet Kalorama keuzes maken die ook het hospice raken. “Het is een pure bezuinigingsmaatregel,” aldus een betrokkene, die benadrukt dat de hele zorgsector momenteel onder druk staat.

De tekst gaat verder onder de video

De gemeenschap heeft echter niet stilgezeten. Een handtekeningenactie om het hospice te behouden, heeft inmiddels bijna 16.000 handtekeningen opgeleverd. Kalorama, dat aanvankelijk van plan was om begin 2025 de steun aan het hospice stop te zetten, heeft nu aangegeven dat er meer tijd is om naar alternatieven te zoeken. Dit geeft hoop dat er met andere partijen een oplossing gevonden kan worden om het hospice open te houden.

Naast de financiële uitdagingen is er ook een verandering zichtbaar in het gebruik van het hospice. Waar patiënten vroeger vaak twee tot drie maanden in het hospice verbleven, blijven mensen tegenwoordig vaker langer thuis en komen zij pas in hun laatste dagen naar het hospice. Dit betekent dat patiënten nu soms maar vijf tot acht dagen in het hospice doorbrengen, wat gevolgen heeft voor de bezettingsgraad en de bijbehorende vergoedingen.

In de zoektocht naar een toekomstbestendige oplossing voor Hospice Bethlehem wordt er nagedacht over nieuwe functies voor het gebouw. Een suggestie is om het hospice ook tijdelijk onderdak te laten bieden aan mensen die veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld voor een maand. Dit zou mantelzorgers kunnen ontlasten en helpen om de financiering rond te krijgen.

Ondanks de onzekerheid is er hoop voor de toekomst. Het hospice blijft voorlopig open tot juli 2025, wat tijd biedt om met nieuwe partijen naar een oplossing te zoeken. De gemeenschap blijft zich inzetten voor het behoud van dit belangrijke instituut. Diverse sponsoracties, waaronder bijdragen van het lokale casino en de Roparun, hebben het hospice door de jaren heen gesteund. Voormalig burgemeester Guusje ter Horst zette ooit alle geschenken die zij ontving tijdens haar ambtstermijn te koop en schonk de opbrengst aan het hospice.

Zelfs de Dominicanen, die het gebouw oorspronkelijk aan het hospice schonken met de voorwaarde dat er langdurig een hospice zou blijven, hebben een belangrijke rol gespeeld in de instandhouding van deze bijzondere plek. De vraag blijft echter hoe de toekomst van Hospice Bethlehem eruit zal zien, en of er misschien een rol voor de gemeente is weggelegd in het behoud van dit historische zorginstituut.

Op petities.nl kunnen mensen het initiatief steunen om het hospice open te houden.


Lees ook

NIEUWS | Jan van der Meer nieuwe topman Talis

COLUMN| Japie

Raadslid pleit voor alternatieve locatie Eyup Sultan Moskee


PS: Geniet je van Ien, de podcast? Overweeg dan om ons te steunen met een kleine donatie. Dat kan eenmalig of maandelijks. Zo kunnen we blijven groeien zonder vervelende advertenties!

04-09-2024 | Redactie Ien, de podcast