Columns en opinie

wwv9le0w

Terugbladeren: Maisonnettes in Nijmegen

NIJMEGEN – Elk week bladert Rob Jaspers door oude kranten, op zoek naar berichten die de tands des tijds hebben weten te doorstaan. Deze week ligt de focus deze week ligt op de maisonnettes in Dukenburg en Neerbosch.

Deze flats met een unieke indeling biedt stellen de mogelijkheid in een wat ruimere soort flat te wonen: een flat met een tweede verdieping en met drie of vier kamer. De architectuur was opvallend en ooit werden ze beschouwd als betaalbare woningen, waarvan de panden in Malvert een levendig voorbeeld vormend, met maar liefst twaalf van deze woningen.

Lees verder onder de video

Overwegingen

Nu overweegt woningcorporatie Portaal de sloop van 160 maisonnettes in Neerbosch-Oost. Een complexe kwestie waarbij overleg met bewoners een cruciale rol speelt. Niet alleen Portaal, maar ook Talis heeft maisonnettes in bezit. De discussie over sloop dateert zelfs uit de eeuwwisseling, toen corporaties het idee hadden om alle maisonnettes met de grond gelijk te maken.

Evolutie van denken

Destijds werden maisonnettes gezien als verouderde woontypes, maar het verzet van de bewoners tegen sloop leidde tot een heroverweging. Niet alle woningen werden gesloopt; sommige werden gerenoveerd en het oude concept van massale sloop in volkswijken werd verworpen. Het bleek dat deze ruime woningen, met drie slaapkamers en een benedenverdieping met garage, hun waarde behielden.

Actuele overwegingen

Hoewel de huurprijzen zijn gestegen naar 570 à 580 euro, blijven maisonnettes relatief betaalbaar, vooral voor gezinnen. De vraag rijst of het verstandig is om deze woningen te veranderen of te slopen. Het argument van veroudering wordt ter discussie gesteld, gezien de mogelijkheden om bestaande woningen te herstellen en te isoleren.

Behoud van waarde

De betaalbaarheid van maisonnettes maakt ze toegankelijk voor een specifieke groep in Nijmegen. Nieuwbouw zou automatisch leiden tot hogere huurprijzen, zelfs met huurtoeslag. Het behouden van grotere complexen lijkt in contrast te staan met het streven naar kleinere woningen voor alleenstaanden, maar het behoud van diversiteit wordt aangeprezen.

Toekomst

Er worden in Nijmegen geen nieuwe maisonnettes gebouwd, maar er wordt gewaarschuwd voor overhaaste sloopbeslissingen. In een tijd waarin het 'optoppen' van bestaande gebouwen een trend wordt, roept Jaspers op tot voorzichtigheid. Het behouden en renoveren van maisonnettes biedt niet alleen een historische waarde voor de stad, maar toont ook aan dat duurzame aanpassingen mogelijk zijn.

afbeelding: Talis


Oud-wethouder organiseert beniefietontbijt voor door aarbeving getroffen Gaziantep

COLUMN | Omgeving

TERUGBLADEREN | De geschiedenis en toekomst van Windmolens in Nijmegen

11-12-2023 | Redactie Ien, de podcast