Columns en opinie

wwv9le0w

Terugbladeren: Pier Eringa

Elke week bladert Rob Jaspers terug door oude kranten, op zoek naar nieuws dat de tand des tijds heeft weten te doorstaan. In deze aflevering wil jij het hebben over Pier Eringa?

“Ja, Pierre Eringa is iemand die heel vaak in de krant komt, recentelijk weer in het AD. Hij is directeur van ProRail geweest, bij het CBR, nu commissaris bij Ajax, hij heeft heel veel verschillende dingen gedaan. Maar Eringa – en dat stond niet in dat verhaal – is óók ruim drie jaar gemeentesecretaris van Nijmegen geweest, dus de directeur van de gemeente. Hij werd toen gehaald door toenmalig burgemeester Guusje ter Horst. Eringa was toen politiechef in Flevoland en Ter Horst haalde Eringa als gemeentesecretaris zodat hij voor een nieuwe cultuur in het stadhuis kon zorgen. Ter Horst had op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente een opmerking over vriendjespolitiek gemaakt. Ambtenaren staan soms te dicht op de maatschappelijke organisatie, vond zij.” 

Lees verder onder de afbeelding

Pier Eringa AD

foto: AD.nl

Vriendjespolitiek, ja?

“Ja. En Eringa, een politiechef dus, is bewust binnengehaald en moest voor een nieuwe cultuur gaan zorgen in Nijmegen. Maar er speelde op de achtergrond nog iets mee, namelijk een vuile-grondaffaire gehad, een affaire waarbij ambtenaren absoluut fout waren geweest. 

Daar heb jij toen toch ook over geschreven?

“Ja, in 1995 had ik er een verhaal over in de krant, heb er toen ook veel onderzoek naar gedaan. Toen citeerde ik in een verhaal in 1995 Pier Eringa al, hij had het toen al over de zuiverheid van ambtenaren en dat die zich niet moesten laten leiden door bedrijven in de stad, maar dat ambtenaren hun eigen keuze moesten maken.”

Da’s opvallend!

“Ja, dat vond ik ook. Hij kwam in 2006, na die opmerking over vriendjespolitiek van Ter Horst en hij vond dat ambtenaren moesten sneller en duidelijker werken. Hij stopte de stroperigheid. Het saaie stadhuis moest weg. Maar tegelijkertijd zei hij: je moet zuiver opereren, niet te snel die verbinding hebben met de maatschappelijke organisaties.”

Het was dus echt iemand die de bezem door de tent haalde.

“Ja, dat blijkt ook uit dat verhaal dat het AD maakte. Die zet hem neer als een keiharde crisismanager. Dat was hij dus ook in Nijmegen. Hij werd ingehuurd voor drie jaar en dat is best bijzonder voor een gemeentesecretaris. Normaal leg je je als gemeentesecretaris niet vast op een bepaalde periode. Hij heeft uiteindelijk het gehele ambtelijke apparaat gereorganiseerd, heeft mensen op nieuwe plekken gezet.”

En er was de Novio affaire.

“Ja, dat was dat gedoe met het busbedrijf, waarbij Nijmegen 17 miljoen euro kwijt raakte. Waar Eringa ook onderzoek naar gedaan heeft, is die kwestie met Albert Krielen, de grote baas van de Schouwburg en de Vereeniging, die zijn complete cv bij elkaar gelogen had en zichzelf ook wel heel erg veel geld had toegeschoven. Ook bij die onderzoeken was Eringa als crisismanager betrokken en deed hij onderzoek.”

Wat is er overgebleven van de aanpak van Eringa?

“Hij zette een geheel nieuwe organisatie neer, maar dat is toch al weer heel lang geleden. Maar als je dat gesteggel onlangs over de cijfers over die voetgangersbrug hoort, dan moet je daar als gemeentesecretaris eigenlijk ook eens kritisch naar kijken. Als gemeente moet je een heel zuivere rol hebben en daar was Eringa heel scherp in. Soms moet je een nieuwe kijk nodig hebben. Van politiechef tot gemeentesecretaris, dat zegt toch iets.”

Luister ook

Ien Dales gaf Nijmegen het zelfvertrouwen terug

15-04-2023 | Raymond Janssen