Columns en opinie

wwv9le0w

Terugbladeren: Tachtig jaar na het bombardement op Nijmegen

NIJMEGEN – In de maand februari staat Nijmegen stil bij een tragisch moment in zijn geschiedenis: het bombardement op 22 februari 1944. Rob Jaspers sprak in de rubriek Terugbladeren over de impact van dit verwoestende moment en de daaropvolgende herdenking.

De vernietiging van de stad was een kwestie van minuten, zegt Jaspers. "In twee minuten is de stad weggevaagd. In die twee minuten – tussen 13.28 uur en 13.30 uur – werden de bommen vanuit de Ooij-polder op de stad losgelaten door de Amerikaanse vliegeniers." Deze snelle en vernietigende aanval liet diepe littekens achter op het hart van Nijmegen.

Dodelijker en pijnlijker

Jaspers vertelt over de pijnlijke details van de impact van de bommen. "Die vaagden het centrum weg, die raakten het station, die raakten de hoek bij de Kraaijenhoflaan. En wat nog dodelijker en pijnlijker was: daar zaten ook enorm veel splinterbommen in." Het stationsplein werd een trieste getuige van het leed, met vele slachtoffers die werden getroffen door splinterbommen.

Nijmegen was gelegenheidsdoel

De oorspronkelijke doelen van de bommen lagen in Duitsland, maar Nijmegen werd gekozen als gelegenheidsdoel. "Duitsland was het oorspronkelijk doel. Dat kon toen niet, toen die vliegeniers op weg waren. Die zijn teruggekeerd. Toen heeft men een gelegenheidsdoel gekozen, bewust."

Betekenis voor vandaag

Nijmegen markeert de herdenking met een expositie gedurende de hele maand februari. De stad nodigt uit om niet alleen stil te staan bij het verleden, maar ook te reflecteren op de betekenis ervan vandaag. "We staan niet alleen stil bij het moment van 22 februari 1944, maar we zijn vooral op zoek gegaan naar wat het voor nu betekent."


Ter gelegenheid van de herdenking van het borbardement op Nijmegen verscheen een speciale editie van de Vrijheidskrant. In die krant historische verhalen, interviews en het complete herdenkingsprogramma. Klik op de afbeelding hieronder om te lezen.

vrijheidskrant_bombardement_nijmegen


Lees ook

Luistertip: podcast 'Het bombardement van Nijmegen' – aflevering 1

Schrijfster Tessa de Loo: Nijmegen had veel mooier kunnen zijn

03-02-2024 | Redactie Ien, de podcast