Columns en opinie

wwv9le0w

Tien jaar Hubert Bruls in Nijmegen

Afgelopen maandag was ik aanwezig bij het tweede van de drie stadsgesprekken. Tijdens die gesprekken, die worden georganiseerd door de formerende partijen GroenLinks, Stadspartij Nijmegen en D66, praten Nijmegenaren met politici over thema's waarvan zij vinden dat daar aandacht voor moet zijn in het coalitieakkoord.   

Stadsverkenner en oud-wethouder Ronald Migo, die optrad als gespreksleider, benadrukte dat deze gesprekken niet éénmalig zullen zijn. De onderhandelende partijen hebben het voornemen de aankomende vier jaar vaker met inwoners van de stad in gesprek te gaan. In 'zijn tijd', vertelde hij me, gebeurde dat minder. Hoogstens tijdens een informeel contact in het café leverde zo'n spontane ontmoeting inzichten op over de ideeën van inwoners. Mooi voornemen dus van deze aanstaande coalitie.

Online bingo

Jubilerend burgemeester Hubert Bruls is – net als Migo – een liefhebber van het gesprek met de stad. Iedereen herinnert zich nog de online 'bingo' die hij speelde met ouderen, ten tijde van de eerste lockdown. Daar geniet hij van. Bruls is graag onder de mensen, of het nu bij ontij is of als er iets te vieren valt. "Ik luister naar iedereen, maar bedenk: ik praat wél terug", zei hij onlangs toen ik met hem sprak in het kader van zijn tienjarig burgemeesterschap.

Brandstiching 

Als voorzitter van het Veiligheidsberaad maakte hij moeilijke tijden door. Hij moest zelfs brandstichting aan zijn huis meemaken en kreeg talloze beledigingen te incasseren. "Als dat één of twee keer gebeurt, het zij zo. Maar als dat vaker gebeurt, dan kan het je wel sluipend raken...", aldus een openhartige burgemeester.

Over zijn toekomst is hij nog niet zeker. Hij voelt dat de houdbaarheidstermijn van een burgemeester steeds korter wordt, maar heeft het óók nog erg naar z'n zin in de stad waar hij, met onderbrekingen, nu al dertig jaar woont.

Aflevering 61 van Ien, de podcast is hier te beluisteren.

Luister ook naar:

Ook Nijmegen heeft behoefte aan nieuwe bestuurscultuur

En lees:

"Coalitie, denk aan stationsgebied en groen in Nijmegen"

29-05-2022 | Raymond Janssen