Columns en opinie

Ontwerp zonder titel

Tufsteenpolitiek

HET ZWEMBADJE IN speeltuin '’t Boerenlandje' in de Wolfskuil is lek. Iedereen die achter in de tuin een lek zwembadje heeft staan weet dat dit bij deze zomerse temperaturen zo spoedig mogelijk gerepareerd moet worden. Terecht dat bewoners in de Wolfskuil pissig zijn op de gemeente, omdat het zwembadje om allerlei onduidelijke redenen niet gemaakt wordt. En dat nog wel in de zomervakantie met dagenlang prachtig weer. Drie weken geleden waarschuwde ik raadsleden om tijdens het zomerreces geen onnozele vragen aan het college te stellen. Dat ze nu verbijsterd zijn en vragen hoe dit zo maar kan gebeuren reken ik niet tot de categorie onnozelheid. Het is eerder gemeentelijke onnozelheid om zich niet te realiseren dat niets doen tot boze bewoners leidt. Marjolijn Mijling, fractievoorzitter van het CDA, vindt het frustrerend dat als raadsleden zich erin mengen het vaak wél kan, maar niet als inwoners het eerst vragen. Ze noemt het stoeptegelpolitiek. 

Liever luisteren naar Vincent? Klik hieronder op play. Verder lezen kan onder het audiofragment.

Ien, de podcast · Tufsteenpolitiek

De kinderen in de Wolfskuil moeten het voorlopig zonder verkoeling doen. Ik kreeg het afgelopen dagen ook behoorlijk warm, ook al zat ik aan het strand in Oostkapelle met een verfrissend windje en was de zee niet lek. Dat kwam door het artikel in de Gelderlander over de aanpak van het Valkhofpark. In 1999 werd een motie van GroenLinks unaniem door de raad aangenomen om vaart te maken met de aanpak van het park. Moties met dezelfde strekking volgden elkaar in hoog tempo op. Allemaal unaniem aangenomen. Desondanks 25 jaar geen tuinman te zien. Nu staan ze in de startblokken om het historische karakter van het Valkhofpark zo veel mogelijk in oude luister te herstellen. Dat is geen sinecure. De Dag van het Levenslied en Festival Iconic moeten verkassen. Tienduizenden bezoekers passen niet meer bij het gewenste historische karakter. Er zijn niet alleen tuinmannen besteld, ook metselaars. Zij gaan aan de slag met nieuwe en ouwe bakstenen om de vervallen burchtmuren te restaureren. Dit moet o.a. de ringmuur met muurtorens van tufsteen uit de twaalfde eeuw beter zichtbaar maken. Tufstenen uit de twaalfde eeuw en nieuwe bakstenen. Toen ik die combinatie van woorden las kreeg ik het warm. Erg warm. Laat ik helder zijn. Het is fantastisch dat de restanten van de Valkhofburcht liefdevol worden gerestaureerd. Met nieuwe en ouwe bakstenen. Wat maakt het uit. Er zal geen raadslid zijn die op hoge toon zal verklaren dat dit nergens op lijkt. Hoe anders was dat ten tijde van de Donjondiscussie. Politieke tegenstanders in de raad haalden alles uit de kast om de positieve uitkomst van het referendum over de herbouw van de Donjon te dwarsbomen. Met tufstenen in de hoofdrol. Bert Velthuis wist alles van tufstenen. Tenminste dat liet hij voorkomen tijdens langdurige technische beschouwingen in de raad over allerlei tufsteensoorten uit binnen-en buitenland. Hem maakte je niks wijs over originele tufstenen. Noël Vergunst, toen nog raadslid, ontpopte zich ook als tufsteenkenner bij uitstek. Tufsteen van de Stichting Donjon was volgens hem neptufsteen. Dat had niks met historische verbeelding te maken. Exit Donjon. Nu is hij wethouder en worden tufsteenmuren uit de twaalfde eeuw gerestaureerd met nieuwe bakstenen om de historie te verbeelden.

Stoeptegelpolitiek rondom een zwembadje in de Wolfskuil. Nu totaal geen politieke heisa over tufstenen in het Valkhofpark en jaren geleden wel is met terugwerkende kracht het ultieme bewijs van ongekende tufsteenpolitiek.

Andere columns van Vincent lezen? Klik hier!


Over Vincent

vincent blauw Vincent Cantrijn (1951, Breda) werkte na zijn studio sociale geografie/planologie in Nijmegen acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.


Lees ook

Rosalie Thomassen (Stadspartij Nijmegen): beschikbaar als fractievoorzitter en wethouder

GroenLinks wilde coalitie zónder Stadspartij Nijmegen

Nijmegen komt met ambitieuze nieuwe plannen voor stationsgebied


Fan van Ien?

Onze podcast is gratis te beluisteren voor iedereen, maar het maken ervan kost veel tijd en geld. Serieuze journalistiek vraagt om inzet en middelen. Daarom vragen we je om een vrijwillige bijdrage. Met jouw steun kunnen we Ien, de podcast blijven maken en nog meer Nijmegenaren ermee verblijden.

02-08-2024 | Vincent Cantrijn