Columns en opinie

wwv9le0w

Veel vragen en weinig antwoorden in Nijmegen

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei sprak burgemeester Bruls op het drukbezochte Keizer Traianusplein in Nijmegen over pater Titus Brandsma, die 15 mei aanstaande in Rome heilig wordt verklaard. Titus Brandsma zei dat we 'niet geroepen zijn om in het openbare leven grootse, opvallende en druk besproken dingen te doen, maar dat het wel onze plicht is de gewone dingen op grootse wijze te doen.'

Bruls vertaalde het naar deze tijd en deed een opsomming van – zoals hij het noemde – 'kleine acties die iedereen kan doen'. Hij noemde als voorbeeld onder meer vluchtelingen helpen, je uitspreken tegen racisme en, zei Bruls: "je kunt gaan stemmen om zo de democratie levend te houden". 

Levende democratie

Vandaag is het op de kop af vijftig dagen sinds de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens die verkiezingen ging bijna 46 procent van de Nijmegenaren niet stemmen. De democratie is dus maar bij iets meer dan de helft van de inwoners van Nijmegen zo levend als de burgemeester zou hopen. 

Hoewel: binnenkort gaan de onderhandelende partijen met de stad in gesprek. Tijdens drie avonden willen de politici, onder aanvoering van 'stadsverkenner' en oud CDA-wethouder Ronald Migo, met de inwoner van de stad in gesprek. Praten over belangrijke thema's, thema's die niet in het nieuw te sluiten bestuursakkoord mogen ontbreken. 

Stembus

Het is de vraag of de 46 procent die op 16 maart níet naar de stembus ging wél naar een van de drie locaties zal gaan om met de politiek over de problemen van stad te praten. Bovendien: hadden deze gesprekken niet juist vóór de verkiezingen gevoerd moeten worden? Of zijn ze alleen voor Nijmegenaren die de partij van hun keuze niet in de coalitie zien komen?

Vast staat dat het de inwoners van Dukenburg en Lindenholt niet makkelijk wordt gemaakt om bij deze gesprekken aanwezig te zijn. De pakweg 40.000 inwoners van die stadsdelen moeten het kanaal over om op hip and happening locaties als Brebl en Hubert hun vragen aan de politici te stellen. Geen wijkcentrum in Dukenburg of Lindenholt had blijkbaar ruimte om de politici te ontvangen. 

Veel vragen

In Wijchen is het college al geïnstalleerd, in Overbetuwe is oud-raadslid voor het CDA in Nijmegen Chantal Theunissen gevraagd om als wethouder tot het nieuwe college toe te treden, maar in Nijmegen is er nog niks. Behalve veel vragen. Nu de antwoorden nog.

06-05-2022 | Raymond Janssen