Columns en opinie

wwv9le0w

Verlichte brandgrens centrum Nijmegen met zang van koren

NIJMEGEN – De brandgrens van het bombardement van 22 februari 1944 staat woensdagavond 21 februari weer vol in het licht. Ruim 300 zangers creëren samen vanaf 19.30 uur in het Nijmeegse centrum momenten van hoop en leven. Met hun liedjes staan zo’n 20 koren op diverse locaties buiten stil bij de verwoeste dromen van de vele slachtoffers, herinneringen die nooit vergeten mogen worden. De koren zingen op verschillende momenten. Ze bewegen zich door het centrum. 

De zang wordt gecombineerd met een verlichte binnenstad. Op de brandgrens staan overal lichtjes. Hardlopers met licht trekken door het centrum. Getracht wordt om half acht ook om samen met alle bezoekers een lint te vormen langs een deel van de brandgrens. 

Stevenstoren

Het startpunt van deze avond is in de Molenstraatskerk. Die is al open vanaf 18.30 uur. In de kerk worden lichtbeelden getoond door Nijmegen in Beeld en zingen omstreeks 19 uur ook al koren. Vanaf half acht klinken de klokken van de Stevenstoren. Dan beginnen de eerste koren ook buiten te zingen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

unnamed

Op deze woensdagavond zijn er op vier plekken bijzondere lichtherinneringen van de stadspijn op de muren van de Stevenstoren, de Hema, de Emaushof bij het stadhuis en bij de Molenstraatskerk. Die lichtherinneringen duren tot omstreeks half tien. 

Fatale bombardement

Ze worden bovendien telkens herhaald op de avonden tot en met zondag 25 februari. Gidsen van Gilde Nijmegen geven dan op al die avonden telkens uitleg over het fatale bombardement van 1944. De Molenstraatskerk is al die avonden geopend en ook hier worden beelden van de oude stad getoond.

Op woensdagavond 21 februari zingen de koren aan het slot zo rond 21.00 uur op Plein 1944 samen het lied Samen met jou in deze stad van Huug Duin. Het is een liefdeslied over Nijmegen, een ode aan de Waalstad. De inzet is om ook zoveel mogelijk bezoekers te laten meezingen. Een gezamenlijk lied als de kracht van hoop. Een lied van verbinding. Hubert Hendriks van de Flegel begeleidt dit lied.

Sinan Can en Fons de Poel

De lichtbeelden op de Stevenstoren, Hema , Emaushof en Molenstraatskerk worden tot en met zondagavond telkens herhaald. Op donderdag 22 februari is de officiële herdenking van het bombardement bij de Schommel. De hele maand februari is er nog een expositie in het Huis van de Geschiedenis - Mariënburgkapel - over het bombardement met ook aandacht hoe die stadspijn ook nu nog voelbaar is. Zondagmiddag is daar ook een gesprek van Rob Jaspers met de journalisten Sinan Can en Fons de Poel. Die bezochten voor hun werk vele oorlogsgebieden.


Lees ook

Terugbladeren: Tachtig jaar na het bombardement op Nijmegen

De middag van ’44: een EO-programma over het bombardement op Nijmegen

Schrijfster Tessa de Loo: Nijmegen had veel mooier kunnen zijn

18-02-2024 | Redactie Ien, de podcast