Columns en opinie

wwv9le0w

Verticaal

Eind zeventiger jaren van de vorige eeuw was ik als projectleider stadsverniuwing aanwezig bij een inspraakavond in Venlo-Zuid. Hinderlijke bedrijven grenzend aan het spoor zouden gesloopt worden om plaats te maken voor woningen. Toen al. Er waren geen eengezinswoningen gepland, maar appartementen in vier en vijf lagen. Om de geïnteresseerde buurtbewoners niet al te veel op stang te jagen, sprak de architect met droge ogen de voor mij legendarische woorden dat er ‘gestapelde laagbouw’ zou komen. De verwarring in de zaal werd alleen maar groter. Gestapelde laagbouw? Wollige makelaarstaal als afleidingsmanoeuvre. 

Ik moest hieraan denken toen ik de artikelen in de Gelderlander las over de nieuwe woontoren met 383 appartementen achter de Hezelpoort. Het wordt niet zo maar een woontoren. Kom op zeg. Dat is volgens de ontwikkelaar een te simpele voorstelling van zaken. Het wordt volgens hem een verticale stadswijk met een rijke diversiteit van buurten boven elkaar, waar bewoners elkaar via openbare voorzieningen kunnen ontmoeten. Laat deze zin nog maar eens een keer op u inwerken. Met mijn fantasie is niks mis, maar zo’n formulering zou ik niet hebben kunnen verzinnen. Als ik het goed begrijp, komt er achter de Hezelpoort dus een verticale stadswijk als ultieme vorm van gestapelde laagbouw. Ik zal weer wel als architectuurbarbaar worden beschouwd, maar ik noem dit wolliger dan wollig. 

hezelpoort hoogbouw In een eerdere column heb ik aangegeven deze woontoren gewoon mooi te vinden. Laat daar dus geen misverstand over bestaan. En dat er een mix komt van sociale huur, middeldure huur en koop is ook alleen maar toe te juichen. Wat mij betreft start de bouw morgen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voorzichtig wordt uitgegaan van start bouw eind 2024 en een bouwtijd van vier jaar. En het woord voorzichtig is verre van wollig bedoeld. Laat ook daar geen misverstand over bestaan. Want afgelopen week maakte de gemeente Nijmegen bekend dat verschillende grote bouwprojecten niet van start gaan vanwege gestegen bouwkosten, gebrek aan bouwmaterialen en bezwaarprocedures van omwonenden. De problematiek in een notendop samengevat. Het gaat om projecten in de Waalsprong en een groot bouwplan aan de Waalhaven. En passant verscheen er een groot artikel over de vertraging in de bouw van een nieuwe moskee op het Jonkerbosplein. In 2016 wees de gemeente het parkeerterrein tegenover 52 Degrees aan als locatie voor een nieuwe moskee. In 2019 werd de grond verkocht aan het stichtingsbestuur van de moskee. Vroeger kon een beetje bouwpastoor zonder problemen voldoende giften van gelovigen bij elkaar schooien om de bouw van een nieuwe kerk te financieren. Het werd voorgeschoteld als een voorinvestering voor het hiernamaals. Positieve resultaten uit het verleden konden niet als garantie worden voorgelegd. Maar dat gaf niks. Helaas heeft het stichtingsbestuur van de moskee nog onvoldoende giften gekregen om de gestegen bouwkosten te kunnen betalen. Vandaar continue uitstel van start bouw. Dat tegenstanders van deze moskee met oneigenlijke argumenten hopen dat uitstel tot afstel leidt, is en blijft onverkwikkelijk.   

De moraal van dit verhaal? Het bouwen van buurten kost tijd. Of ze nu horizontaal worden of verticaal.

(illustratie: Tenman)

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg. 

Luister ook

Het 'Ien, de podcast Jaaroverzicht 2022'

Minister en wethouder samen aan het werk voor betaalbare duurzaamheid

Lees ook

Nijmegen in top-5 snelst groeiende steden, mede door komst Oekraïense vluchtelingen

De 5 best beluisterde podcasts over de Nijmeegse politiek

06-01-2023 | Vincent Cantrijn