Columns en opinie

wwv9le0w

Verwerpelijk

IK BEN BIJ ONZE zoon in Budapest. Om onze goede klimaatwil te tonen zouden we met de trein gaan. Zouden. Terwijl het zo mooi leek. Vanaf Arnhem met slechts twee keer overstappen rustig achterover leunend naar Budapest zoeven. Krantje, koffie, biertje, uitzicht. ’s Morgens vertrekken, ’s avonds aankomen. Helaas. De Deutsche Bundesbahn bestookte me met mailtjes. Tussen Arnhem en Düsseldorf rijden weinig treinen. Vanaf Düsseldorf tot München kunnen we geen enkele garantie geven over wat dan ook. Daarom ons advies: check tijdens uw reis ieder half uur de app zodat u weet tot waar een trein gaat en hoe lang u waar moet wachten op een aansluitende trein. We wensen u een aangename reis. Mooi niet dus. De tijd van avontuurlijk reizen met een interrailkaartje ligt achter ons. Verbeteringen van internationale treinverbindingen hebben het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet gehaald. Maar ja. Zelfs een treinverbinding tussen Nijmegen en Kleef is een utopie omdat Groesbeek hardnekkig dwars zal blijven liggen. Dat wordt dus niks.

Luisteren naar Vincent kan ook. Klik hieronder op play of lees verder onder de audio.

Ien, de podcast · Verwerpelijk

Gelukkig is het openbaar vervoer in Budapest uitstekend geregeld. Voor 65-plussers is het gratis. Een paar jaar geleden moest ik bij het instappen steeds mijn paspoort laten zien als bewijs. Nu hoeft dat niet meer. Blijkbaar heb ik mijn jeugdige uitstraling definitief verloren. Ik zit er niet mee. Budapest heeft een uitgebreid netwerk van metro, bus en tram. Prima om op de bonnefooi de stad te verkennen. Gewoon tot aan het eindpunt van een metro- of buslijn rijden om de stad ook buiten de gebaande paden te ontdekken. Dat is hier geen enkel probleem. Ik heb aan mijn zoon voorzichtig uitgelegd dat de verkeerswethouder van Nijmegen aan ouderen moet gaan vertellen dat ze binnenkort vanaf hun woning eerst een stukje op de fiets naar een bushalte moeten rijden om daar de fiets te stallen, om vervolgens de bus naar het centrum te nemen. Want de wethouder wil wel van alles met busroutes. Maar ja. Daar gaat ze niet over; dat is de Provincie. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat ze de twee Stadshoppers over een tijdje op Marktplaats te koop zet. Gemiddeld vijftien hoppers per busje per dag is wel erg weinig ‘hoppa!’ om van een geslaagde proef te spreken. Hongaren zijn echte vleeseters. Het lijkt wel een grondrecht. Ik ga dan ook aan een Hongaar niet vertellen dat reclame voor vlees in Nijmeegse bushokjes vanaf volgend jaar verboden is om de wereld te redden. Dat zien ze hier toch echt anders. Vincent Cantrijn met zoon in Budapest

Ik kan in mijn columns zonder problemen dit soort opmerkingen maken. Zo schokkend is het allemaal niet. Dat geldt ook voor de kritische opmerkingen in de overige artikelen en interviews in deze podcast. Zoiets is in Hongarije praktisch ondenkbaar. Er is geen persvrijheid. In kranten en tv-programma’s komt alleen de werkelijkheid van één man voor. Het is schokkend om aan de hand van alledaagse zaken uitgelegd te krijgen hoe de werkelijkheid continu bewust wordt verdraaid ten gunste van eigen politiek gewin. Verwerpelijk. Fietsend met mijn zoon langs de Donau met uitzicht op het Hongaars Parlement realiseerde ik me nóg meer dat kritiek hebben mag in Nederland. Net als protesteren. Dat is een groot goed. Protesteren om je gelijk te halen met gigantische schade tot gevolg, zoals afgelopen week op de Radboud Universiteit, vind ik echter ook verwerpelijk.

foto: Vincent Cantrijn


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie werkte acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.


Lees ook 

Dick Schoof, beoogd premier van Nederland, studeerde in Nijmegen

Lokale journalistiek: De waakhonden van Nijmegen

'Nestor' Hans van Hooft (SP) verlaat de Nijmeegse politiek

 

31-05-2024 | Vincent Cantrijn