Columns en opinie

wwv9le0w

Voorspelbaar

AFGELOPEN JUNI maakten Hubert Bruls en 3FM op de Grote Markt bekend dat het Glazen Huis van Serious Request dit jaar in Nijmegen zou staan. De reacties op sociale media waren voorspelbaar. Die Bruls deed het voor zijn eigen ego, wat stelde 3FM nou allemaal nog voor en de Nijmeegse belastingbetaler was weer eens de sjaak. Daarna lange tijd stilte. Tot de horeca zich ging roeren toen er daadwerkelijk opgebouwd ging worden. Terrassen moesten mogelijk wat inschikken, dus werd er voorgesorteerd op financiële compensatie vanwege verwacht omzetverlies. Een voorspelbare horecareflex. De werkelijkheid pakte totaal anders uit.

Luisteren naar Vincent? Klik hieronder.

Wat een evenement. Wat laat Nijmegen zich van de goede kant zien. De begane grond van het Stadhuis is helemaal ingericht voor de ruim honderd mensen die daar meer dan een week 24 uur per dag in de weer zijn om het programma goed te laten verlopen. Ik was onder de indruk toen ik een rondleiding achter de schermen kreeg. Dat kost de gemeente inderdaad geld. Maar de Nijmeegse belastingbetaler wordt niet op extra kosten gejaagd. Daar is de pot Citymarketing voor. Goed besteed geld. De Waagh en de Stevenskerk zijn meer dan prominent in beeld gekomen. Positieve citymarketing van Nijmegen kan dan wel een vooropgezet neveneffect zijn, maar geld doneren voor de ziekte ALS staat centraal. En gedoneerd is er. Dat het standbeeld van Mariken moest wijken voor het Glazen Huis deed menig Nimweegs hèrt pien. De Stadspartij bedacht meteen de actie “Zonder Mariken kunnen we niet, zonder ALS wel.” Compleet met een levende Mariken op de Grote Markt en een loterij met Nijmeegse prijzen. Niet uit politiek gewin. Gewoon origineel inspelen op het thema. Zoals zovelen, omdat iedereen wel mensen kent die aan ALS zijn overleden. Bakfietskaraoke, mini glazen huisje bij een lagere school, NEC, Nijmeegse Annie, kinderen die statiegeld ophalen met opa in gedachten. Hartverwarmende initiatieven. Ik was het meest onder de indruk van het initiatief van juf Janneke van basisschool de Sterredans. De kinderen uit haar klas hadden in een echte studio een videoclip opgenomen. Ze zingen, springen en dansen op een lied van de Snollebollekes met een eigen geschreven tekst over ALS. De 10-jarige Okke weet het als geen ander: een hart is ook een spier. Volgens de 11-jarige Fedde is ALS een voorspelbare dood. Tien en elf jaar. Om stil van te worden. Glazen Huis Serious Request 2023 Nijmegen 2

Het wachten is nu op een verklaring van de kroegbazen rondom de Grote Markt dat de enorme drukte door het Glazen Huis een kerstgeschenk uit de hemel is voor hun omzet. In een artikel in de Gelderlander werd aan de uitbater van de bar binnen de hekken op de Grote Markt gevraagd of hij een deel van de opbrengst aan ALS gaf. Dat gaf hij. Maar alleen een deel van de opbrengst van de verkoop van alcoholvrij bier om daarmee alcoholvrij bier te promoten. Ik werd er emotioneel van. 

Twee levenswijze mannekes van de Sterredans versus de uitbater op de Grote Markt, die alleen een deel van de opbrengst van alcoholvrijbier aan het goede doel schenkt. Naar wie mijn meeste bewondering uitgaat is voor u, zonder lang te hoeven nadenken onder de kerstboom, wel voorspelbaar.

foto: David van Haren


Over Vincent

Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


Lees ook

Besluit over Goffertstadion uitgesteld; overname door NEC nog onduidelijk

Terugbladeren: Maisonnettes in Nijmegen

22-12-2023 | Vincent Cantrijn