Vrijheid centraal op 5 mei rondom Mariënburg
NIJMEGEN – Op Bevrijdingsdag vieren we met het hele land onze vrijheid. Ook bij Bibliotheek De Mariënburg, LUX en het Regionaal Archief Nijmegen staat op vrijdag 5 mei dit begrip centraal tijdens de Vrijheidsdag ‘Rondom Vrijheid’. Tussen 13.00 en 17.30 uur onderzoeken schrijvers en makers wat vrijheid anno 2023 betekent.
Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, geeft een Vrijheidscollege. In de bibliotheek en Regionaal Archief Nijmegen is een tentoonstelling te zien over de Nijmeegse razzia van 17 november 1942. Aan het eind van de dag kan iedereen een kopje Vrijheidssoep eten op het Mariënburgplein.
Poetin
Het festival begint in het Regionaal Archief Nijmegen met een lezing van auteur Mirjam Gielen. Zij schreef het Young Adult-boek Grondvuur, een indringend verhaal over de zwijgcultuur van een familie die fout was in de oorlog. In de bibliotheek vertelt Ivo van de Wijdeven over zijn boek en gelijknamige podcast De macht van het verleden. Hij geeft een blik in het brein van Poetin en andere autoritaire machthebbers.
Lees verder onder de afbeelding
foto: Proef Content Studio/Marjolein Kok
Vrijheidsgesprek
Oud-journalist en podcastmaker Rob Jaspers praat tijdens een Vrijheidsgesprek vanaf 14.00 uur met BNNVARA-presentatrice Eva Eikhout en rapper Jeroen Lazeroms (artiestennaam: Jeroen Antoine) over jong zijn, over leven met een beperking of een verslaving. Eikhout heeft een eigen mediabedrijf en is één van de vaste gezichten van BNNVARA. Ze heeft het aangeboren FFU-syndroom waardoor ze kortere armen en benen heeft. Ze laat zich daar niet door beperken en denkt altijd in wat wel kan. Ze maakte programma's over quarterlifecrisis, haar dateleven en staat stil bij de vraag waarom veel mensen geen imperfectie kunnen accepteren.
Gokverslaving
Lazeroms is een Nijmeegse rapper en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker. Hij worstelde lang met een gokverslaving: gokken zorgde ervoor dat hij de realiteit kon ontvluchten. De verslaving maakt hij nu bespreekbaar via zijn songteksten en leert ons dat niemand zich voor de verslavingsvalkuil hoeft te schamen. Jeroen Lazeroms, bekend onder de artiestennaam Jeroen Antoine, treedt deze middag ook op.
In LUX wordt de documentaire 'Die middag' van filmmaker Nafiss Nia vertoont. Een bijzonder vormgegeven Kammerspiel waarin de uit Iran gevluchte Roya voor een dichte deur komt te staan. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar heel anders in het leven staan.
Vrijheidscollege en Vrijheidssoep
Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, zal met een Vrijheidscollege in LUX het programma afsluiten. Tineke zal vertellen over de vrijheid die vluchtende mensen verliezen, het geweld dat ze treffen en wat het betekent dat niemand ze wil hebben. Verder zijn er flitscolleges van nieuwkomers, voordrachten van campusdichters en een rondleiding door het Regionaal Archief. Aansluitend kan iedereen een kopje Vrijheidssoep eten op het Mariënburgplein, om samen het gesprek over vrijheid aan te gaan.
Luister ook naar De Vrijheidsgesprekken Podcast op Spotify