Columns en opinie

wwv9le0w

Vrijheidsgesprek met aandacht voor armoede en vluchtelingen

NIJMEGEN – Het 4&5 mei comité en de openbare bibliotheek staan samen met een reeks gesprekken met oud Nijmegenaren van het jaar stil bij het belang en betekenis van vrijheid, juist nu bij deze Oekraïnecrisis.

Op zondag 1 mei om 14.30 uur is alweer het derde vrijheidsgesprek in de bibliotheek aan de Mariënburg. Ditmaal met Hendrik-Jan Derksen en Linda van Aken. Oud-journalist Rob Jaspers interviewt dit duo over uitsluiting door armoede en afkomst en de zoektocht van vluchtelingen naar een veilige vrije wereld. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de actuele bedreigingen voor onze vrijheid door de verwoestende oorlog van Poetin.

Ieder Talent Telt

Derksen, van huis uit jongerenwerker, richtte enkele jaren geleden Welcome in Nijmegen om vluchtelingen te ondersteunen en is nu actief voor de organisatie Ieder Talent Telt. Van Aken leidt de Vincentiusvereniging, een vrijwilligersorganisatie die dagelijks werkt aan het verzachten van armoede en eenzaamheid onder Nijmegenaren. Ze stimuleert mensen ook met bijzondere toegankelijke acties meer te gaan bewegen en gezonder te leven.

Roosevelt

Tussen het gesprek door verzorgt de Nijmeegse rapper Jolan van Zanten een muzikaal intermezzo. Hij laat zien dat leven met een beperking geen beperking hoeft te zijn.

Inspiratie voor de gesprekken wordt onder meer gevonden bij de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt in 1941 benoemde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

29-04-2022 | Rob Jaspers