Columns en opinie

wwv9le0w

Vrijheidsgesprekken: Nijmegenaren in gesprek over vrijheid

NIJMEGEN – Vrijheid, democratie is geen vanzelfsprekendheid hebben we het afgelopen jaar weer geleerd. De Tweede Wereldoorlog ligt 79 jaar achter ons, maar we zien in Europa opnieuw een periode van oorlogsgeweld, bezetting, terreur.

Stilstaan bij de betekenis van vrijheid, de noodzaak van vrijheid is wederom noodzakelijk. Vrijheid krijg je niet cadeau, wisten we en ervaren we nu weer dagelijks. 

Het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid staan daarom deze maanden in de bibliotheek aan de Mariënburg in een reeks gesprekken met bekende Nijmegenaren; van boekenschrijvers tot geestelijken, een muzikant en een media-presentator, stil bij de betekenis van vrijheid. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid, hoe verbinden zij vrijheid met hun leven, hun werk, hun idealen.

Inspiratie voor de gesprekken wordt mede gevonden bij de vier vrijheden die president Roosevelt in 1941 benoemde: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van Vrees. De gesprekken worden geleid door Rob Jaspers, oud-journalist, nog steeds columnist bij De Gelderlander en een van de makers van wekelijkse podcast Ien over de Nijmeegse politiek.

Donderdag 23 maart

Op donderdagavond 23 maart vindt tussen 19.30 en 20.30 uur het eerste Vrijheidsgesprek  uit de reeks plaats. Rob Jaspers gaat dan in de bibliotheek aan de Mariënburg in gesprek met de schrijvers Marcel Rözer en Steffie van den Oord. 

Rözer is al decennia (sport)journalist, schreef diverse boeken, is podcastmaker en columnist bij De Gelderlander. Hij schreef onder meer over zijn Duitse vader die in de oorlog aan het Oostfront vocht in het boek Zo vader. Een keuze voor de Waffen-SS die generaties lang nadreunt. De roman gaat over erfschuld, schaamte, liefde en de lessen voor Rözer zelf. 

Schrijver Van den Oord bracht twee boeken over eeuwelingen, de romans Eeuwelingen en Nieuwe eeuwelingen, uit en vertaalde zo de geschiedenis in mens-verhalen. Ze schreef ook over liefde in oorlogstijd en de ouderen gevormd door twee wereldoorlogen.

Troubadour Rop Romers zorgt deze avond voor het muzikale intermezzo.

Donderdag 13 april

Op donderdagavond 13 april gaat Rob Jaspers tussen 19.30 en 20.30 uur in de bibliotheek in gesprek met pastor Joska van der Meer en islamitisch geestelijk verzorger Saïda Aoulad Baktit.

Van der Meer is al meer dan 25 jaar pastoor in de Ontmoetingskerk in Dukenburg. Ze vindt het belangrijk dat de verschillen in de wijken gerespecteerd worden en ze werkt aan het verbinden van eilandjes in Dukenburg. Ze beschouwt het zoeken naar raakvlakken als de kunst van samenleven.

Aoulad Baktit werkt in het RadboudUmc. Zij startte daar ooit als schoonmaker, studeerde bij en werkt daar nu als islamitisch geestelijk verzorger. In 2022 kreeg zij de Burgemeester Ien Dales Prijs voor haar inzet voor de emancipatie van minderheden. Aoulad Baktit is actief als verbinder tussen verschillende culturen en tussen verschillende geloven. Haar motto is: gun de ander wat je jezelf gunt.

Vrijdag 5 mei 

Op vrijdag 5 mei vindt het laatste Vrijheidsgesprek van de reeks plaats om 14.00 uur tijdens De Gelderse Vrijheidsdag in Bibliotheek De Mariënburg: Rondom Vrijheid. Rob Jaspers gaat hier in gesprek met Eva Eikhout en Jeroen Lazeroms (artiestennaam Jeroen Antoine) over wat vrijheid voor hen betekent.

Eikhout heeft een eigen media-bedrijf en is één van de vaste gezichten van NPO-omroep BNNVARA. Ze heeft het aangeboren FFU-syndroom waardoor ze kortere armen en benen heeft. Ze laat zich daar niet door beperken en denkt altijd in wat wel kan. Ze maakte programma's over quarterlifecrisis, haar dateleven en staat stil bij de vraag waarom veel mensen geen imperfectie kunnen accepteren.

Lazeroms is een Nijmeegse rapper en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker. Hij worstelde lang met een gokverslaving: gokken zorgde ervoor dat hij de realiteit kon ontvluchten. De verslaving maakt hij nu bespreekbaar via zijn songteksten en leert ons dat niemand zich voor de verslavingsvalkuil hoeft te schamen.

Jeroen Lazeroms, bekend onder de artiestennaam Jeroen Antoine, treedt deze middag ook op.

Lees ook

Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland: alles wat je moet weten

Column – Wennen

1200 vluchtelingen tijdelijk opgevangen op Winkelsteeg Nijmegen

13-03-2023 | Rob Jaspers