Wandeling langs brandhaarden in Nijmeegs centrum en wijk Oost in september 1944
Lopend door de binnenstad van Nijmegen en door de Hunnerberg zie je een stad met enorm veel wederopbouwpanden. De oude stad is vrijwel verdwenen. Nijmegen is zeer hard getroffen in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Eerst was er op 22 februari het geallieerde bombardement op het centrum. In nog geen halve minuut werd het stadshart weggevaagd. Maar de bevrijdingsdagen in september 1944 en de maandenlange frontstadperiode die daarop volgde, zorgde voor nog eens enorme verwoestingen, vooral rond het Kelfkensbos en rond de Barbarossastraat in oost.
Enkele jaren geleden is dit vastgelegd in een handzaam wandelboekje van 4 kilometer langs de brandhaarden van die periode. Deze maand is de vierde herdruk verschenen, met enkele aanpassingen, zoals aandacht voor de Stolpersteine en de Waalpainting over de bevrijding op De Lindenberg.
In het wandelboekje is ook aandacht voor de periode van de wederopbouw na de oorlog. De herbouw van de stad was geen eenvoudige opgave. Dat was een zaak van de lange adem. De bouw kwam traag op gang. Pas in 1949 kreeg Nijmegen ook pas de eerste steun uit Den Haag. Eerder kwam er hulp van de bevolking uit andere steden zoals Haarlem, Heemstede en Velsen. Aalsmeer hielp de Lentenaren bij de opbouw van hun vernielde kasten. Aan het begin van 1950 woonden nog steeds 4.000 Nijmegenaren bij andere gezinnen in. Het woningtekort werd pas in 1960 opgelost.
In de vierde druk van het Routeboekje Bevrijding valt dit alles te lezen. Het is samengesteld door oud-Gelderlander journalist Rob Jaspers, de vormgeving is van de hand van Bregje Jaspers die ook het eerste initiatief nam voor deze uitlegwandeling. Het boekje, 63 pagina's, qua formaat makkelijk mee te nemen tijdens de wandeling is onder meer te verkrijgen bij het Huis van de Geschiedenis, De Bastei en bij boekhandel Dekker van de Vegt. De prijs bedraagt 1,50 euro.