Columns en opinie

wwv9le0w

Werkgelegenheid

Vaste prik voor mij op de woensdagmiddag. De besluitenlijst van het college is online. Niet te versmaden als inspiratiebron voor mijn columns. Afgelopen week was het weer bingo. Het college heeft twee bestemmingsplannen vastgesteld. Rode draad? Werkgelegenheid. Zowel een bedoeld streven als een onbedoeld gevolg. Hieronder de verklaring van deze cryptische zin. 

Langs de A15 komt een megabedrijventerrein met een oppervlakte van ruim 40 voetbalvelden. Als het juridisch een beetje blijft tegenzitten heeft Vitesse wellicht interesse in één veld, maar het college zal toch meer vertrouwen op de vraag naar nieuwe XXL-dozen. Altijd goed voor de werkgelegenheid volgens Noël Vergunst. Het eerste prijswinnende gebouw van de architectuurprijsvraag van het Architectuurcentrum Nijmegen zal hier niet verschijnen. XXL-dozen zijn geen architectonische hoogstandjes. Ik zou niet weten waarom niet. Als gemeentegrond bij Ressen bij voorkeur alleen verkocht mag worden aan een vegetarisch restaurant en niet aan McDonalds of Kentucky Fried Chicken, dan moet het toch ook mogelijk zijn om bij de grondverkoop aan een XXL-doos te eisen dat het een beetje aardig oogt? Maar ja; uiteindelijk geldt de aloude wet: pecunia praecepta. 

Lees verder onder de afbeelding

Merleyn_Doornroosje_Hertogstraat_13_Nijmegen      

foto: Wikipedia

Voor het tweede bestemmingsplan ging ik eens extra zitten. In 2020 kocht de gemeente het voormalig Pompgebouw van Vitens aan de Nieuwe Marktstraat. Een uitstekende plek voor poppodium Merleyn. Nu is popmuziek heel iets anders dan water pompen, dus moest het bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat is tegenwoordig geen sinecure. Het bestemmingsplan telt honderd pagina’s en heeft vijftien bijlagen met in totaal 444 pagina’s. De meest uiteenlopende ambtenaren en externe adviesbureaus moeten er iets van vinden. Dat was toch iets te gortig om door te nemen. Ik beperkte me daarom tot het evaluatierapport van een extern onderzoeksbureau over het door de gemeenteraad gewenste participatieproces. Dat was intrigerend genoeg. De bedoeling van het participatieproces was niet om met omwonenden te gaan discussiëren óf Merleyn hier wel of niet zou moeten komen, maar hóe. Daar dachten sommige omwonenden toch anders over. Die gingen vooral in de klankbordgroep zitten met het idee dat besluit te kunnen terugdraaien. Gevalletje verkeerd verwachtingsmanagement volgens het evaluatierapport. Want er kunnen geen afspraken gemaakt worden over iets dat niet gewild wordt. Een prachtige zin. Op toerbeurt waren ook raadsleden aanwezig in de klankbordgroep. Alleen om te luisteren; dat was de afspraak. Daar dacht een raadslid toch anders over. Klip en klaar wordt uit de doeken gedaan hoe een raadslid tijdens een digitale bijeenkomst van de klankbordgroep het proces gewoon zat te verstieren. Gevolg? Ruis op de lijn en langdurige frustratie bij omwonenden. Er is een lange lijst met geïdentificeerde zorgen van omwonenden, inclusief oplossingen. Dat suggereert dat er ook niet geïdentificeerde zorgen van omwonenden zijn. Die heb ik niet kunnen vinden. Ondanks het uitgebreide participatieproces zijn er tegen het bestemmingsplan breedvoerige bezwaren ingediend. Ook door partijen die in de klankbordgroep zaten. Onderbouwd met bevindingen van eigen ingehuurde externe deskundigen als contra-expertise. 

Wat een proces. De gitaren zullen voorlopig niet gestemd worden. De bezwarenprocedures zijn nog lang niet ten eind. Er is voor tal van ambtenaren, advocaten en externe adviseurs volop werkgelegenheid.

Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg. 

03-03-2023 | Vincent Cantrijn