Columns en opinie

wwv9le0w

Wij-gevoel

VORIGE WEEK HEB IK EEN nacht lang het la, la, la, larefrein van Hubert Bruls met zijn Walking Brothers & Sister liggen zingen. Het zou zo maar kunnen dat duizenden feestvierders afgelopen week hetzelfde probleem hebben gehad. Want lang werd er over gespeculeerd, maar uiteindelijk toch bewaarheid. Een live optreden van dit bijzondere kwartet op het Faberplein. Notoire feestvierders kregen te maken met keuzestress. Moesten zij nu naar Bruls of naar Frans Bauer? Ze stonden namelijk tegelijk geprogrammeerd op twee verschillende feestlocaties. Ik vermoed dat het een bewuste actie was van de organisatie in het kader van crowdmanagement. Een burgemeester in de line-up van erkende feestkrakers. Een uniek feit in de entertainmentbranche. De keuzecommissie voor de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival zal van dit kwartet niet opgewonden raken. Maar wat geeft het. Daar zal echt niemand wakker van liggen. Want eerlijk is eerlijk. Ze zijn met zijn viertjes wel ware ambassadeurs voor het Nijmeegse wij-gevoel. Dat komt tijdens de Vierdaagse altijd boven drijven. Los van achtergrond, rang of stand. Wij zijn Nijmegen. Het is niet voor niks dat de Vierdaagse van alle Nederlandse evenementen de sterkste reputatie heeft. Aldus een erkend onderzoeksbureau. En daar kunnen ze het weten. Vorig jaar stond de Vierdaagse nog tweede in deze ranglijst; achter Pinkpop. Pinkpop is gezakt naar de derde plaats. De Huishoudbeurs staat nu op plek twee. Dat is de komende jaren natuurlijk een makkie voor Nijmegen. Het Brulseffect zorgt er wel voor dat de Huishoudbeurs, Pinkpop, Tilburgse kermis of Zwarte Cross geen schijn van kans van hebben op de eerste plaats. Wij zijn Nijmegen.

Lees verder onder de afbeelding

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door NOS (@nos)

Politiek Den Haag trok zich van al dit Vierdaagsefeestgweld niks aan. Toch was ook daar sprake van een gigantisch vuurwerk. Figuurlijk vuurwerk welteverstaan. Na het vallen van het  kabinet komen er in november nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer. Met een gezamenlijke lijst van GroenLinks en de PvdA. Jawel. Het gaat er toch van komen. De leden van beide partijen mochten er over stemmen en ze waren hartstikke helder in hun keuze. Negentig procent van de leden was voorstander van samen optrekken. Tien procent van de leden stemde tegen. Helaas heb ik nergens kunnen achterhalen hoe de stemverhouding bij de Nijmeegse leden van beide partijen was. Alsof niemand zijn of haar vingers wilde branden over dit voor Nijmegen zo’n netelig onderwerp. Terwijl ik toch stiknieuwsgierig was en nog steeds ben of het beeld in Nijmegen sterk afwijkt van de landelijke uitkomst. Want het is geen geheim dat er in Nijmegen sprake is van veel oud zeer tussen GroenLinks en de PvdA. Iets van macht, afgunst en aanverwante artikelen. Daar kan een student politicologie nog wel een interessante afstudeerscriptie aan wijden. Zelfs een promotieonderzoek behoort tot de mogelijkheden. Ik stel mijn columns over dit onderwerp graag ter beschikking.   

De Vierdaagse leidt in Nijmegen tot een positief stemmend wij-gevoel. Dat is onmiskenbaar goed voor de stad. Wie weet leiden de nieuwe politieke samenwerkingsverbanden op landelijk niveau in politiek Nijmegen tot een situatie waarbij oud zeer eindelijk wordt ingeruild voor een positief stemmend politiek wij-gevoel.

Liever luisteren naar de column van Vincent? Klik hieronder op play.


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


Lees ook

COLUMN | Wiens straat? Onze straat

Is de Vierdaagse bedacht door een Arnhemmer?

Geen collegialiteit? Debat!

21-07-2023 | Vincent Cantrijn