Columns en opinie

wwv9le0w

Zijdewinde

NIEUWE WEG TUSSEN Nijmegen en Bemmel stap dichterbij, maar komst Dorpensingel nog geen gelopen race. Aldus de cryptische kop in de Gelderlander. Nog geen gelopen race? Wat nu weer? Al sinds 1997 wordt er over de Dorpensingel gesproken. Google eens Dorpensingel Waalsprong; dan wordt de computer knap zenuwachtig. Dat er over doortrekking van de A15 al decennialang wordt gediscussieerd en realisatie pas ver na 2030 wordt verwacht snap ik wel. Dat is een megaproject. Maar de Dorpensingel? Een verbinding van een paar honderd meter tussen de Ovatonde bij Ressen en Bemmel. Staaltje politieke burenruzie tussen Lingewaard en Nijmegen. Moet die verbinding er wel komen en zo ja wie betaalt hoeveel en waarom?

Liever luisteren naar Vincent? Klik hieronder.

Provincie, wethouders, politieke partijen, bewonersgroepen, natuurorganisaties, wijkraden,  voor– en tegenstanders. Iedereen had er een mening over, maar het leidde gedurende twintig jaar tot niks. Helemaal niks. Totdat gemeenteraadsleden het beu waren. Op 24 mei 2017 was ik op verzoek van enkele raadsleden uit Lingewaard en Nijmegen gespreksleider van een bijeenkomst van de raadscommissieleden van beide gemeenten. Op neutraal terrein: restaurant Zijdewinde in Lent. Weg uit de politieke arena van beide gemeentehuizen. Het was een besloten bijeenkomst, zonder ruchtbaarheid aan de voorkant. De gemeenteraadsleden hadden nog nooit met elkaar gesproken. De meesten kenden elkaar niet eens, terwijl het toch om een gezamenlijk project ging. Daarom hun initiatief: kunnen wij er als raadsleden nou onderhand niet eens samen uitkomen? Hun hoop was dat neutraal terrein en een neutrale gespreksleider in een gezamenlijk overleg zonder inbreng van wethouders tot een opening zou leiden. Ik kreeg de vrije hand om de discussie te leiden. Tot ieders verbazing was men er binnen een uur uit. Zo gaan we het doen en niet anders. Beschouw mij nu niet als een politieke Rijdende Rechter die een burenruzie bijlegt. Raadsleden vroegen zich oprecht af waarom ze elkaar niet eerder hadden opgezocht. Zo groot waren de verschillen in opvattingen immers niet. Beide wethouders, Henriette Tiemens namens Nijmegen, zaten achter in de zaal en wisten niet wat ze meemaakten. Als afsluiting van de bijeenkomst werd besloten dat de gezamenlijke afspraken door de raadsleden zelf in een akkoord werden verwoord en aan beide gemeenteraden ter besluitvorming zouden worden voorgelegd. Het motto was: wij komen er samen uit. Handen werden geschud. Bier en bitterballen kwamen door. Dat was zes jaar geleden.  dorpensingel nijmegen lent 01

Afgelopen woensdag stemde de gemeenteraad van Lingewaard in met het bestemmingsplan dat de aanleg van de Dorpensingel mogelijk maakt. De gemeenteraad van Nijmegen is nog niet zo ver. En dat is nog geen gelopen race. Want GroenLinks ziet nieuw asfalt nog steeds niet zitten. Dus wordt er gevraagd om alternatieve oplossingen. Ik word daar zo moe van. Het moet na 26 jaar soebatten eindelijk afgelopen zijn met moties en vragen om nadere onderzoeken of alternatieve oplossingen omdat men het niet eens is met eerdere raadsbesluiten. Enige continuïteit in besluitvorming is toch het minste wat burgers mogen verwachten. Menig raadslid was in 2017 nog niet politiek actief. Voor hun historisch besef herhaal ik wat beide gemeenteraden toen besloten: wij komen er samen uit. Oftewel: weg met de tegenwind dankzij Zijdewinde.

foto: David van Haren


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


Hubert Bruls wil burgemeester van Nijmegen blijven

Homovoorvechter Sander Ederveen overleden

Terugbladeren: De Dorpensingel in Nijmegen-Lent

22-09-2023 | Vincent Cantrijn