19 — Afghaanse evacués Heumensoord houden Nijmegen bezig

wwv9le0w

Het regionale nieuws stond deze week bol van het besluit van de gemeente Nijmegen om 800 Afghaanse evacués op te vangen in het Heumensoord in Nijmegen. De burgemeesters Bruls (Nijmegen) en Mittendorff (Heumen) maakten dat dinsdagmiddag bekend. Uiteraard stond dit besluit ook in aflevering 19 van Ien, de podcast centraal.

De aangekondigde komst van de Afghanen leidde tot een storm van berichten in de kranten en op de sociale media en hoewel het gevoel van trots overheerst, is er ook kritiek. Zo zouden de evacués wellicht beter kunnen worden opgevangen in verschillende leegstaande gebouwen, zoals het eerder in de podcast besproken Tiemstrapand.  

Ook was er aandacht voor de kritiek die Nijmegen kreeg voor de opvang van veelal Syrische vluchtelingen, toen ook in het Heumensoord. Het College van de Rechten voor de Mens en de Nationale Ombudsman uitten toen forse kritiek op met name de privacy van de toenmalige bewoners van Heumensoord. Bruls deed deze kritiek af als makkelijk, geschreven vanaf een bureau. 

Ook het wijkbeleid van de gemeente Nijmegen kreeg kritiek, dit maal door Rob Jaspers. Jaspers is boos over de wijze waarop onder geheimhouding een bezuiniging op het wijkenbeleid heeft geleid tot een ambtelijk moloch. CDA'er Marjolijn Mijling zal na het reces vragen gaan stellen over deze aanpak. 

In de rubriek Terugbladeren praat Rob Jaspers over windmolens en hoe die langzaam maar zeker een steeds duidelijke plek in en rond te stad gaan krijgen.


foto: David van Haren 

26-08-2021