NIJMEGEN – Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de Vierdaagsefeesten. Na de circulaire beker gaat de organisator van de feesten nu ook kritisch kijken naar de footprint van energie, mobiliteit en voeding rondom het evenement. Dat zegt Tessa Groenen, programmamanager duurzaamheid van de Vierdaagsefeesten, in aflevering 112 van Ien, de podcast.
Groenens taak begon bij het introduceren van de circulaire beker tijdens de Vierdaagsefeesten van 2022. “Zowel de horeca-ondernemers als de feestgangers waren na afloop van de feesten enthousiast over die beker”, zegt Groenen in gesprek met Raymond Janssen. “Dit jaar zetten we die beker op een vergelijkbare manier in, ondernemers én feestvierders zijn er nu aan gewend", aldus Groenen.
Nog te veel bekers op de grond
Vorig jaar werd 58 procent van de bekers gerecycled, voor dit jaar liggen de ambities hoger. Vooral die laatste beker verdwijnt nog te vaak op de grond, verklaarde directeur Joris Bouwmeester tijdens de persconferentie voorafgaand aan de wandelmarsen en de feesten. "Daarom willen we dit jaar 70 procent van de bekers recyclen", aldus Bouwmeester.
Zo duurzaam mogelijk
De organisatie van de Vierdaagsefeesten wil zich ook gaan bekommeren om andere zaken waar de duurzaamheid in het gedrang komt. Tessa Groen daarover: “We zien het als onze taak om de feesten op die vlakken tot zo duurzaam mogelijk te maken.”
Geen vegan festival
Toch hoeft niemand te vrezen voor een vleesverbod, zegt Groenen. “We gaan er geen vegan festival van maken.” Nieuw is het inzichtelijk maken van de CO2-uitstoot van bepaalde gerechten. “We gaan dit jaar laten zien dat een gerecht met garnalen minder duurzaam is dan eentje met bijvoorbeeld tofu.”
Milieuvriendelijker vuurwerk
De jaarlijkse vuurwerkshow heeft uiteraard ook Groenens aandacht. “We hebben geprobeerd om een milieuvriendelijk alternatief te bedenken, bijvoorbeeld een show met drones, maar dat was écht veel te duur”, aldus Groenen, die in de podcast met cijfers de discussie over vuurwerk mogelijk wel in een ander daglicht stelt.
Begrijpelijke taal
In de rubriek Terugbladeren gaat Rob Jaspers in op begrijpelijke taal vanuit overheidsinstanties. Brieven vanuit de gemeente of het Rijk zijn niet voor iedereen gemakkelijk te begrijpen.
Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.
Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.
Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.