69 — ‘Arme’ Nijmegenaren niet goed in beeld

wwv9le0w

De gemeente Nijmegen heeft geen duidelijk zicht op inwoners die in de financiële problemen zitten. Bovendien maakt de gemeente gebruik van verouderde cijfers. Dat zeggen Rob Jaspers en Raymond Janssen in de eerste aflevering van Ien, de podcast na het zomerreces.

Raadsleden werden woensdagavond tijdens een zogenoemde ‘technische briefing’ bijgepraat over de stappen die verantwoordelijk wethouder John Brom van armoedebestrijding wil gaan zetten om armoede in de stad te bestrijden. Verschillende raadsleden vroegen de wethouder en zijn ambtenaren dan ook naar de slagkracht van de plannen die momenteel worden ontwikkeld. “Maar toen gevraagd werd of er zicht was op de ‘nieuwe mensen’ die in armoede leven… toen bleef het stil”, zegt Jaspers. Janssen vult aan: “Bovendien zijn er zo weinig écht actuele cijfers over de armoede.”

Amper bomen

Net als in eerdere afleveringen van Ien, de podcast kwam ook in deze aflevering het onderwerp ‘burgerparticipatie’ ter sprake. Jaspers noemt de matige inspraak van burgers bij de ontwikkelingen rondom het wijkcentrum Villa Nova, tussen de Rozenbuurt en de wijk Wolfskuil in Nijmegen. “Er wordt ook gemopperd over het feit dat er overal bomen worden geplant in de stad, maar in West komen er amper bomen bij”, zegt Jaspers.

Terugbladeren

In de rubriek Terugbladeren gaat het erover hoe inwoners plannen van de gemeente beter kunnen maken door het er mee oneens te zijn.

Verder

Meer kritiek op de plannen rondom het stationsgebied hoor je in aflevering 66 met Carin Hereijgers van de Fietsersbond

Meer over Grondfest vind je op deze op deze website.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/mailing om je in te schijven.

foto: David van Haren

15-09-2022