98 — BBB-voorman Rik Loeters voorziet geen breuk in fractie: "We zijn een heel goed team"

wwv9le0w

NIJMEGEN – Rik Loeters, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging in Gelderland, wil van het stikstofslot afkomen en wil de energietransitie in een andere richting buigen, "zodat Gelderland niet wordt volgebouwd met industriële windturbines en zonnepanelen op landbouwgrond." Dat zegt Loeters in aflevering 98 van Ien, de podcast.

In deze aflevering praat Raymond Janssen met Loeters over de enorme winst van de nieuwkomer in de Gelderse politiek. "Ik voel een zware verantwoordelijkheid", aldus het woensdag geïnstalleerde Statenlid. Loeters heeft grote plannen en kan met zijn veertien zetels in de Gelderse Provinciale Staten een flink stempel op het beleid drukken.

Snel een coalitie

De coalitievorming bevindt zich nu nog in de informerende fase, maar de landelijke BBB-partijleider Caroline van der Plas ziet graag dat er snel coalities worden gevormd. Ook Loeters wil het liefst vaart maken. "Als ondernemer kan ik snel schakelen, maar in de politiek werkt dat niet zo", weet hij inmiddels. Op het stikstofdossier zal er hard worden onderhandeld. "Het jaartal 2035 is voor ons in ieder geval een breekpunt", aldus Loeters. Als partijen wat betreft de stikstofdoeken zich aan dat jaartal willen houden, gaat hij niet met ze in een coalitie.

Kijken met andere ogen

Loeters wil met iedereen praten en geen enkele partij uitsluiten, hoewel hij weet dat het gedachtegoed van zijn BBB ver af staat van GroenLinks en D66, die fors willen snijden in het aantal veehouderijen in de provincie. "We kijken inderdaad met andere ogen naar de problemen dan andere grote partijen in de Staten", zegt Loeters. Hij ziet behalve verschillen ook veel overeenkomsten. "Qua woningbouw zitten we behoorlijk op één lijn met GroenLinks, bijvoorbeeld."

Jarige Radboud Universiteit

In de rubriek Terugbladeren gaat het over de Radboud Universiteit, die dit jaar haar 100-jarig jubileum viert. Rob Jaspers bladert terug door oude krante, op zoek naar berichten over de jubilaris.

foto: David van Haren

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

30-03-2023