72 — “Bouw weilanden rond Nijmegen niet vol”

wwv9le0w

Geheel nieuwe wijken met rijtjeshuizen zijn geen oplossing voor het woningprobleem in Nijmegen. Inzetten op meer appartementen voor alleenstaanden en ouderen is een veel betere keuze. Dat zegt Stefan ten Teije, tot voor kort redacteur Wonen voor het AD en de nieuwswebsite nu.nl, in deze aflevering van Ien, de podcast.

Ongelijkheid tussen huiseigenaren en huurders vormt de kern van het huidige woonprobleem in Nederland, volgens Ten Teije. “Met name huurders in de vrije sector worden vogelvrij verklaard met enorm hoge huren.” De huidige minister voor Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, heeft dat probleem wel in het vizier. “Of deze minister dan ook voor de wetgeving zorgt, die daar verandering in brengt, moet nog blijken”, zegt hij. Ook de fiscale behandeling van het eigen huis speelt een factor van belang in de ontstane ongelijkheid.

Minder geld naar woningmarkt

Ten Teije zou uiteindelijk graag zien dat er minder geld naar de woningmarkt vloeit. “Vorig jaar zou ik dit ook al, want toen stegen de huizenprijzen ook al met twintig procent.” Ten Teije is dan ook geen voorstander van startersleningen of duurhuurhypotheken. “Sommige gemeenten zijn zelfs met subsidies voor starters gekomen, maar da’s allemaal weer méér geld naar die huizenmarkt.”

Oude loods

Ten Teijes oplossing voor zijn eigen woonprobleem was een oude loods die hij, met drie andere gezinnen verbouwde tot vier woningen. “Zo werd ik zelf projectontwikkelaar”, lacht hij.

Elektriciteitscentrale

In de rubriek Terugbladeren blikt Rob Jaspers terug naar het einde van de negentiende eeuw: de periode dat in Nijmegen de eerste stad in Nederland was met een eigen gemeentelijke elektriciteitscentrale.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

foto: David van Haren

06-10-2022