52 — Bruls geeft nieuwe raadsleden serieuze boodschap mee

wwv9le0w

Burgemeester Bruls heeft woensdagavond 39 nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Door het afleggen van de eed of de verklaring hebben deze raadsleden de start van hun raadsperiode ingeluid. De raad is iets jonger dan vier jaar geleden, wist Bruls. Het gemiddelde raadslid is nu 40,2 jaar oud. Bruls gaf de nieuwe raadsleden direct een serieuze boodschap mee. Er ligt een zware taak voor hen klaar, onder meer vanwege de bezuinigingen die vanuit het Rijk op de gemeentes afkomen.

Een dag eerder werd afscheid genomen van de oude gemeenteraadsleden, van wie er 21 niet meer terugkeren. Daarover praten Rob Jaspers en Raymond Janssen deze week in deze aflevering van Ien, de podcast. En uiteraard kwam ook de formatie te sprake. Het ligt voor de hand dat de drie grootste partijen als eerste met elkaar praten, maar volgens Jaspers is dat niet zonder meer zo. “D66 zal echt een andere rol spelen, nu ze zo veel kleiner zijn geworden dan ze aanvankelijk hoopten”, zeg hij. Een coalitie zonder D66 behoort dan ook tot de mogelijkheden, zegt Janssen. “Bijvoorbeeld met de PvdA die een kleine winst boekte”, aldus Janssen.

Ongedeelde stad

Onlangs kwamen op verzoek van woningcorporatie Talis verschillende Nederlandse en Britse woningcorporaties naar Nijmegen om te kijken hoe de stad met woningbouw en het woningprobleem omgaat. Centraal bij dit bezoek stonden de ‘ongedeelde stad’, waarin gewerkt wordt aan het verkleinen van de scheiding hebben tussen rijk en arm en de ‘groeistad’, die Nijmegen al weer enkele jaren is. In de podcast vertelt Jaspers over dit bijzondere bezoek.

Skaeve huse

In de rubriek Terugbladeren wordt teruggeblikt op de komst van de zogenoemde skaeve huse, die tussen de Nijmeegse wijk Weezenhof en de A73 zijn gebouwd. Het gehele proces duurde ruim tien jaar.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

foto: David van Haren

31-03-2022