27 — Bruls over NEC, nieuwe kieslijsten en stadsbegroting

wwv9le0w

Twee opvallende namen ontbreken op de kieslijst van GroenLinks Nijmegen. Eerder werd al bekend dat Huub Bellemakers niet terugkeert op de kieslijst. Bellemakers koos eieren voor zijn geld toen hij door de verantwoordelijke commissie op een onverkiesbare plek werd gezet. Hoewel Bellemakers in opspraak kwam vanwege een twitterbericht over Forum voor Democratie, herkent een deel van de GroenLinks-stemmers zich wel in de veelbesproken GroenLinkser.

Cherèlle de Leeuw keert niet terug

Vorige week werd ook bekend dat Cherèlle de Leeuw niet terugkeert op de lijst. De Leeuw kwam niet eens voor in de plannen van de kiescommissie van GroenLinks. De jonge GroenLinkser werd door vriend en vijand gezien als een groot talent, dat bekend stond als zeer leergierig. Wat opvalt is dat zowel Bellemakers als De Leeuw openlijk hun steun uitspraken voor Quirijn Lokker als nieuwe lijsttrekker van de partij.

'Wethouder' Scheffer

Bij D66 valt de naam op van Michiel Scheffer, oud-gedeputeerde in de Provinciale Staten van Gelderland. Scheffer staat op plek 8 van de kieslijst van D66 en hoewel lijsttrekker Lusanne Boumans in aflevering 24 van deze podcast beweerde dat de Nijmegenaar geen wethouderskandidaat is, beweren bronnen rondom de fractie dat Scheffer daar toch wel degelijk voor in is. Opvallend ook is dat raadslid Rachid el Hafi niet meer terugkeert in de raad, evenals Pieter van Megen.

Stadsbegroting Nijmegen

Deze week stond de stadsbegroting van de gemeente Nijmegen op de agenda van de raad. In totaal heeft Nijmegen 836 miljoen euro te besteden en tijdens de gemeenteraadsvergadering spraken alle partijen hun ideeën over deze begroting uit. Uit de inbreng van Michelle van Doorn, de nieuwe lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, bleek mogelijk een flirt naar GroenLinks. Zouden die twee partijen samen al naar de periode na de verkiezingen kijken?

Wat nu met NEC?

Uiteraard kon in deze week het rumoer rondom NEC en de Gelderse derby niet onbesproken blijven. Burgemeester Bruls sprak zich nadrukkelijk uit over de ongeregeldheden en haalde daarmee de verbazing van zowel club als achterban op de hals. Hij dreigt zelfs met het intrekken van de vergunning van NEC, als er geen levenslange stadionverboden worden gegeven.

In de rubriek Terugbladeren gaat Rob Jaspers in op de maatregelen die in het verleden werden genomen, als supporters van NEC hun boekje te buiten gingen.

--

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Fotografie: David van Haren

21-10-2021