23 — Einde aan vervuilde lucht in Nijmegen?

wwv9le0w

De gemeenteraad nam woensdagavond vier moties aan die een einde moesten maken aan het uitstoten van vervuilde lucht door asfaltfabriek APN in Nijmegen. Of omwonenden van de gewraakte fabriek nu weer met gerust hart kunnen gaan slapen, is maar zeer de vraag. Op korte termijn zal er niets veranderen.

Dat concluderen Rob Jaspers en Raymond Janssen naar aanleiding van het debat in de raad. De raad ontbeert écht gereedschappen om de activiteiten van de fabriek van Dura Vermeer op korte termijn aan banden te leggen. Tijdens het debat was de verkiezingsretoriek overigens niet van de lucht. SP-leider Hans van Hooft had grote woorden voor Dura Vermeer en ook GroenLinks gromde naar de asfaltfabriek. Ook andere partijen willen de asfaltfabriek wel sluiten, maar zien in dat op korte termijn er niet veel mogelijkheid.

Ook de veel besproken voetgangersbrug in het Waalfront stond woensdagavond op de agenda van de gemeenteraad. Twee weken geleden kwam CDA-raadslid Marjolijn Mijling in botsing met GroenLinks-raadslid April Ranshuijsen over de brug die niet voor rolstoelers toegankelijk is. Volgens Mijling is GroenLinks gered door een motie van onder meer de Stadspartij Nijmegen, die college vraagt nader onderzoek te doen naar mogelijkheden om de brug toch voor iedereen toegankelijk te maken. Het politieke proces over deze brug verdient bepaald geen schoonheidsprijs, oordelen Jaspers en Janssen. "Het is bijna een gebakken luchtbrug!"

Dat het thema 'toegankelijkheid' niet voorbehouden is aan dit college, blijkt uit de rubriek Terugbladeren van deze week. Daarin blikt Jaspers terug naar eerdere raadsperiodes, waarin werd gesproken over een stad waarin iedereen meetelt.

foto: David van Haren

23-09-2021