95 — Engie denkt aan waterstofcentrale in Nijmegen

wwv9le0w

NIJMEGEN – Energieleverancier Engie wil op termijn met een waterstofcentrale energie opwekken voor Nijmegen en omgeving. Een nieuwe gascentrale zou dan al snel worden omgebouwd naar een waterstofcentrale. Levering zou dan vanaf 2030 kunnen plaatsvinden. Daarover gaat het in aflevering 95 van Ien, de podcast.

Een en ander blijkt uit een presentatie die Engie onlangs gaf aan de raadsleden van de gemeenten Nijmegen en Beuningen. Vorig jaar bleek dat Engie in Nijmegen de mogelijkheid had om een op gas gestookte centrale te bouwen op het terrein van de oude energiecentrale. 

Niet transparant

Zowel omwonenden als politiek reageerden verbaasd op dit voorstel. Informatie over dit voornemen was volgens een deel van raad niet transparant genoemd gedeeld met de gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder Noël Vergunst dacht daar anders over en verwees naar een vuistdik beleidsplan waarin melding werd gemaakt van de plannen van de energieleverancier.

Opening Watersportcentrum vertraagd

De opening van het Watersportcentrum aan de Nevengeul in Nijmegen is wederom vertraagd. Aanvankelijk zou het nieuwe thuis voor vijf watersportverenigingen uit Nijmegen dit voorjaar plaatsvinden, maar de verhuizing loopt wederom vertraging op. De aanleg van het elektriciteitsnet voor de nieuwe faciliteit is ditmaal de boosdoener. Het nieuwe watersportcentrum wordt nu op z’n vroegst in het najaar van 2023 geopend.

Provinciale Statenverkiezingen

In de rubriek Terugbladeren gaat het uiteraard over de Provinciale Statenverkiezingen. Rob Jaspers blikt terug naar uitslagen en coalities uit het verleden.

foto: David van Haren

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

09-03-2023