33 — Forse overtreding APN is voldoende om in te grijpen

wwv9le0w

De onafhankelijke adviseur die door de ODRN was ingehuurd om te controleren hoe het staat met de vergunningen van vervuilende bedrijven heeft woensdag de gemeenteraad bijgepraat over zijn bevindingen. "Deze adviseur moest dossiers controleren, maar kreeg halverwege wel ruzie met de ODRN, zijn opdrachtgever." Dat zegt Rob Jaspers in deze aflevering van Ien, de podcast.

De adviseur, die eerder zijn anoniem zijn verhaal deed bij De Gelderlander, werd te verstaan gegeven dat de te onderzoeken bedrijven óók de klanten van de ODRN zijn. Die dubbele situatie vond de adviseur zo vreemd, dat hij een ethisch conflict met zichzelf kreeg en is daarom ook naar de krant gestapt. De adviseur heeft ook tijdens een zogenoemde technische briefing zijn verhaal aan de raadsleden verteld. Op woensdag 8 december praat de gemeenteraad verder over deze nieuwe informatie. Dan zal verantwoordelijk wethouder Wijnia hierover verantwoording afleggen aan de gemeenteraad.

Luisteren naar bewoners

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond werd wederom duidelijk hoe moeilijk de Gemeente Nijmegen het heeft met het inrichten van goede burgerparticipatie. In deze podcast spraken we al vaker over het gebrek dat inwoners soms voelen aan een luisterend oor van hun bestuurders. Dieptepunt tot nu toe was uiteraard het veelbesproken wijkenplan, waar verantwoordelijk wethouder Velthuis vorige week zijn excuses voor aanbod. Ook bij bouwprojecten in Nijmegen-noord en in Weezenhof vinden bewoners dat er te weinig naar ze is geluisterd. Die bewoners gingen daarover woensdagavond in gesprek met raadsleden. Maar er is ook een keerzijde aan burgerparticipatie: "Het is niet hetzelfde als altijd maar gelijk krijgen."

Sorry zeggen

In de rubriek Terugbladeren ging het over 'sorry zeggen'. Wethouder Velthuis is bepaald niet de enige die zich de afgelopen jaren moest verontschuldigen. 

==

fotografie: David van Haren

==

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op. 

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

02-12-2021