54 — Gebrek aan openheid rondom formatie ’schandelijk’

wwv9le0w

Er is veel te weinig transparantie rondom het proces van de formatie. Dat zeggen Rob Jaspers en Raymond Janssen in aflevering 54 van Ien, de podcast. Inwoners van de stad worden pas achteraf geïnformeerd, maar hebben momenteel geen enkel idee wat er allemaal gebeurt.

In veel gemeenten wordt na de verkiezingen een zogenoemd ‘duidingsdebat’ gehouden, een debat waarin leden van de gemeenteraad met elkaar praten over de uitslag van de verkiezingen. “Je moet voor details soms in achterkamertjes praten”, meent Jaspers, “maar praat in ieder geval wel hardop over de richting waarin je wilt gaan.” Dat gebrek aan duidelijkheid is niet goed. “Ik spreek regelmatig mensen die geen idee meer hebben wat er momenteel gebeurt”, zegt Janssen. “Schandelijk”, oordeelt Jaspers.

Geen overeenstemming

Inmiddels is duidelijk dat het advies van de informateur Heleen de Boer terzijde is geschoven. Zij adviseerde door te praten over een coalitie van GroenLinks, Stadspartij Nijmegen, D66 en de PvdA.

Vorige week vrijdag werd duidelijk dat deze vier partijen daarover onderling geen overeenstemming konden bereiken. Sinds vrijdag is het stil, maar er liggen nu grofweg drie mogelijke scenario’s. Jaspers en Janssen bespreken alledrie deze mogelijkheden.

Terrassen

In de rubriek Terugbladeren gaat het deze week over het terrassenbeleid. Aanleiding is natuurlijk de rumoer die is ontstaan over het terras van café Beij Ons in Nijmegen -Oost.

Lees ook: Mobiliteit grootste breekpunt tussen GroenLinks en Stadspartij Nijmegen 

Lees ook: Doorbreek kloof tussen oppositie en coalitie 

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

foto: David van Haren

14-04-2022