109 — Gelders coalitieakkoord mist stip op horizon

wwv9le0w

NIJMEGEN – Het coalitieakkoord van de provincie Gelderland is weinig inhoudelijk en mist een stip op de horizon. Dat zegt Raymond Janssen in aflevering 109 van Ien, de podcast. “Veel staand beleid en weinig visie”, aldus Janssen. “Het geheel is wel heel goed leesbaar voor iedereen”, voegt Rob Jaspers toe.

In deze podcast gaan Jaspers en Janssen uitgebreid in op een aantal punten van het woensdag gepresenteerde akkoord van BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en SGP. Ook de beoogde gedeputeerden, waaronder Nijmegenaar Dirk Vreugdehil (ChristenUnie) en Ans Mol uit West-Maas en Waal (BBB) werden gepresenteerd. 


Windmolens


Zo zouden er geen nieuwe windmolens worden geplaatst in Gelderland, maar gaan bestaande plannen voor windmolenparken wél door. Ook zal de coalitie zich houden aan de afspraken in de Regionale Energiestrategieën (RES), waarin nieuwe windmolens ook een plek hebben. Onduidelijkheid alom dus, net als over de dekking van de 400 miljoen incidentele bestedingen. Van de BBB-leus om de wolf uit Gelderland te verbannen is weinig over, anders dan 'het onderzoeken naar de mogelijkheden voor een lobby om de beschermde status van de wolf te veranderen'.


Stap-op-stap-af-bus


Ook wordt teruggeblikt op het mobiliteitsdebat dat de gemeenteraad van Nijmegen vorige week voerde. Met name VVD en CDA voerden felle oppositie in de richting van de Stadspartij Nijmegen die in verkiezingstijd de Nijmegenaar zelf de keuze voor auto óf fiets wilde bieden. Volgens de oppositie is van die opvatting nu weinig meer over. Nijmegen begint in oktober met een proef met de Stadshopper. De proef moet inzicht geven of bezoekers van de binnenstad die niet meer in het centrum kunnen parkeren, behoefte hebben aan dit zogenoemde stap-op-stap-af-vervoer.

In de rubriek Terugbladeren gaat het over de Stads- en wijkmonitor, die vaak mooie inzichten over de stad biedt. 

Het besproken coalitieakkoord is te lezen via deze link.

foto: David van Haren 

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

15-06-2023