57 — Gemeente Nijmegen onmachtig tegen APN

wwv9le0w

Vijftig dagen na de gemeenteraadsverkiezingen is er nog geen spoor van een coalitieakkoord. Wel gaan de onderhandelende partijen binnenkort met de stad in gesprek. Op drie locaties in Nijmegen worden avonden georganiseerd om met inwoners in gesprek te gaan. Dat geen van die bijeenkomsten in de stadsdelen Dukenburg of Lindenholt worden georganiseerd is een valse start. Dat zeggen Rob Jaspers en Raymond Janssen in aflevering 57 van Ien, de podcast. Ook de vervuilende asfaltfabriek APN komt ter sprake, evenals de 'avondklok' op het Waalstrand.

Er komt deze weken weinig nieuws uit het stadhuis. Dat de onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvinden is begrijpelijk, maar er is geen enkel zicht op welke kant de onderhandelende partijen met de stad op willen. De stadsgesprekken brengen wel een verantwoordelijkheid met zich mee. “Je moet wél naar ze luisteren en het uitleggen, misschien wel in nog een bijeenkomst, als het college straks geïnstalleerd is”, zegt Jaspers.

Criminaliteit en zwerfafval

Jaspers is kritisch over het aangekondigde toegangsverbod van het Waalstrand tijdens de nachtelijke uren. “Als je moet verbieden, heb je gefaald”, meent Jaspers. Vorig jaar werd het strand geteisterd door criminaliteit en zwerfafval.  Enkele politieke partijen hebben zich ook kritisch opgesteld tegenover het verbod.

Juridische stappen

Dat asfaltfabriek APN tóch weer asfalt mag maken van de voorzieningenrechter heeft de heren verbaasd. “Er gaat toch wel iets erg fout wanneer de gemeenteraad de fabriek liever ziet gaan, maar de gemeente geen juridische stappen tegen de fabriek kan zetten”, zegt Janssen.

In de rubriek Terugbladeren vertelt Jaspers een bijzonder verhaal over twee Nijmeegse clubs en hun verleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. En niet alleen Quick 188 komt ter sprake, ook NEC.

Lees ook:

Coalitie, denk aan stationsgebied en groen in Nijmegen

Boek je rondvaart over de Waal met gids Rob Jaspers

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

foto: David van Haren

05-05-2022