28 — "GroenLinks deed amper iets aan dierenwelzijn"

wwv9le0w

De Nijmeegse Partij voor de Dieren zet in op vier raadszetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Zelfs deelname aan de coalitie sluit de partij niet uit. Dat zegt Michelle van Doorn, huidig fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren en lijsttrekker tijdens de aankomende verkiezingen, in aflevering 28 van Ien, de podcast.

Van Doorn kwam in 2018 als kersverse lijsttrekker van haar partij nieuw in de Nijmeegse gemeenteraad. Van Doorn was al bestuurlijk actief binnen de Partij voor de Dieren en was zodoende de aangewezen persoon om in Nijmegen de kar te gaan trekken. Haar debuut in de raad van Nijmegen kan ze zich nog goed herinneren. Ze diende toen een motie in en vroeg meteen hoofdelijke stemming aan. "Als kersverse partij maakten wij gebruik van de alle beschikbare democratische middelen en dus ook van de hoofdelijke stemming." Het werd haar niet in dank afgenomen, waarna de toon was gezet.

Chagrijnig

GroenLinks zag in de Partij van de Dieren een duidelijk concurrent, aldus Van Doorn. "Dat zie je in het land wel vaker: Als de Partij voor de Dieren in een gemeente voor het eerst meedoet, dan zie je dat GroenLinks daar best chagrijnig op reageert.

Dierenwelzijnsnota

Een van de mooiste resultaten, aldus Van Doorn, is de dierenwelzijnsnota, die onlangs door de raad is aangenomen, een wapenfeit waar de Partij voor de Dieren al in 2018 de basis toe legde. "De woordvoerder van GroenLinks gaf aan dat haar partij dierenwelzijn ook altijd belangrijk heeft gevonden, maar feitelijk hebben ze er – voordat wij in de raad zaten – amper iets aan gedaan", meent Van Doorn.

Nog steeds Green Capital

De partij van Van Doorn is de enige partij die nog blij met de titel Green Capital, zegt ze. "Ik hoor anderen daar totaal niet meer over, maar we zijn het nog wel. We hebben de opdracht aanvaard om dat te blijven." Wat de Partij van de Dieren betreft blijft het groene beleid in Nijmegen nog veel te veel bij woorden. De Partij voor de Dieren is niettemin niet de partij met het alleenrecht op groene politiek. "Als je kijkt naar Veur-Lent bijvoorbeeld, willen GroenLinks en D66 daar nieuwe bebouwing, maar wij zijn daar tegen", aldus Van Doorn. "Ik denk dat het juist belangrijk is in een compacter wordende stad dat juist de open ruimte van dat eiland beschermd moet worden. En we maken nú die keuze voor de komende decennia."

In de rubriek Terugbladeren praat Rob Jaspers over de geschiedenis van afval scheiden in Nijmegen en heeft zelfs een groot compliment over voor een Nijmeegs politicus op leeftijd die veel heeft betekend voor de kennis van afscheiding.

--

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Fotografie: David van Haren

28-10-2021