16 — Hayke Veldman (VVD): "Nijmegen niet beter bereikbaar"

wwv9le0w

Oud-Kamerlid Hayke Veldman was te gast in aflevering 16 van Ien, de podcast. Veldman, tussen 2014 en 2021 Kamerlid voor de VVD, begon zijn politieke loopbaan in Nijmegen, waar hij tijdens twee gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker was. Veldman woonde 20 jaar in de binnenstad van Nijmegen, maar verhuisde in 2018 naar Winssen. 

Ringstraten autovrij 

Veldman gaf nieuwkomers in zijn fractie in Nijmegen al mee dat je wel 'lef moest hebben' om in Nijmegen voor de VVD actief te worden. De liberalen hadden in het linkse Nijmegen vaak een kleinere fractie, waardoor het lastig was om echt een stempel op het lokale beleid te drukken. Toch memoreert Veldman dat hij ook met GroenLinks in gesprek was om de zogenoemde Ringstraten in het centrum van Nijmegen autovrij te maken. "In ruil daarvoor wilden wij er wel een parkeergarage bij", legt Veldman uit. Het gezamenlijke initiatief kwam echter nooit van de grond. 

Elektrische auto's  

Over de bereikbaarheid van de stad was Veldman immer kritisch, net als over het verstrekken van subsidies aan culturele instellingen. "Wat betreft die bereikbaarheid heb ik nu niet de indruk dat dat heel veel beter is geworden, de afgelopen jaar." Veldman legt uit dat hij snapt dat je vervuilende auto's zoveel mogelijk wilt weren, maar "over tien jaar zijn alle automatisch misschien wel elektrisch!" De VVD'er is er niet tegen om mensen te stimuleren met het ov of de fiets naar het centrum te gaan, maar begrijpt niet waarom dat ten koste moet gaan van de capaciteit van bijvoorbeeld de St Annastraat of de Graafseweg.  

Netflix 

Veldman werd als woordvoerder zorg en corona in zijn laatste maanden als Kamerlid zichtbaarder, zeker toen PVV-leider Geert Wilders hem wegzette als netflixend Kamerlid. "Al die Kamerleden die – om het quorum te halen – naar de Kamer moesten komen, terwijl we van alle Nederlanders zo min mogelijk verkeersbewegingen verlangden... De VVD en een aantal andere partijen wilden daar verandering in brengen." 

Volg je Ien, de podcast liever via YouTube? Klik hier!

05-08-2021