89 — Heeft Nijmegen een slavernijverleden?

wwv9le0w

NIJMEGEN – Nijmegen moet het gesprek aangaan over straatnamen die een link hebben met het slavernijverleden. Want ook in Nijmegen heeft slavernij een rol gespeeld. Dat zegt historicus en universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen Coen van Galen. "Neem de Van Heutszstraat. Over wat Van Heutsz heeft uitgevreten, kun jij wel het nodige zeggen", aldus Van Galen in gesprek met Raymond Janssen.

Van Galen onderzoekt de geschiedenis van mensen die in slavernij leefden en hoe slavernij tot heden in de maatschappij doorwerkt. Ook is hij projectleider van de projectgroep Historische Database Suriname en Caraïben. Samen met vrijwilligers heeft hij onder andere de slavenregisters van Suriname en Curaçao ontsloten en online beschikbaar gemaakt voor genealogisch onderzoek. 

Op de website Slavernijregisters & meer is meer informatie te vinden over het project waar Van Galen met vrijwilligers aan werkt. Voor het project zoekt hij nog vrijwilligers. Geïnteresseerden kun zich via deze link opgeven.

Slavernij heel gebruikelijk

Al in de Romeinse tijd was er sprake van slavernij in Nijmegen, weet Van Galen. "Nijmegen was een belangrijke vestigingsplaats en slavernij was daar dan ook heel gebruikelijk." Daarin was Nijmegen niet uniek. "In heel Nederland zie je slavernij verschijnen." Het ging in Nijmegen dan niet alleen over eigenaren van plantages, maar ook aan bijvoorbeeld toeleveranciers aan plantages in Suriname. "Maar er waren ook fondsen waar welgestelde Nijmegenaren in plantages konden investeren", zegt Van Galen. 

Wachten op een woning in Nijmegen

In de rubriek Terugbladeren gaat het over wachtlijsten voor een woning in Nijmegen. 

Meer lezen over de geschiedenis van de slavernij?

Luister ook

Raad Nijmegen stelt opnieuw eisen aan toegankelijkheid stad

Lees ook

Ook burgemeester Nijmegen bezocht president VS

Solastalgia aan de Waal

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

foto: David van Haren

19-01-2023