49 — Historische uitslag Stadspartij, GroenLinks blijft grootste

wwv9le0w

Stadspartij Nijmegen is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen 2022. De lokale partij gaat van drie naar zeven zetels. GroenLinks blijft ondanks een verlies in Nijmegen de grootste partij met negen zetels. D66 bleef steken op zes zetels. Toch ligt een coalitie tussen die drie partijen niet zonder meer voor de hand. “De Stadspartij wil van de hippe fietser af, terwijl GroenLinks die fietser juist nóg meer plek wil zeggen”, aldus Rob Jaspers in aflevering 48 van Ien, de podcast.

D66 moet genoegen nemen met zes zetels, terwijl lijsttrekker Lusanne Bouwmans juist de grootste wilde worden. Dat zei ze in aflevering 39 van deze podcast. Bouwmans kwam afgelopen week nog in het nieuws nadat ze in De Gelderlander openlijk flirtte met rechtse partijen om een einde te maken aan Havanna aan de Waal. “Dat deed D66 alleen maar om de aandacht af te leiden van de discussie over de champagnewinkels”, denkt Raymond Janssen.

'Poppetjes'

Zodra het formeren een aanvang neemt, is tet spel rond de ‘poppetjes’ uiteraard ook aangebroken. Beide heren weten al enkele namen van mogelijk wethouders te noemen. Met name bij de Stadspartij Nijmegen wordt het interessant wie er voor deze functies naar voren zullen worden geschoven.

Nieuwe coalitie

De aankomende weken zal het stil worden rondom het stadhuis. Dan wordt achter gesloten deuren gewerkt aan een nieuwe coalitie. Ook dat proces zal in deze podcast uitgebreid worden gevolgd.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

17-03-2022