125 — Hoofdredacteur Vox: “Heel pijnlijke kwestie voor de universiteit"

wwv9le0w

NIJMEGEN – Mathijs Noij, hoofdredacteur van universiteitsmagazine Vox, heeft nog altijd geen antwoord op de vragen die hij stelde na het vroegtijdige vertrek van rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit. 

Aanleiding voor zijn vertrek was het nieuws dat dagblad De Gelderlander bracht over seksuele intimidatie van de rector naar een vrouwelijke medewerker. Het voorval vond plaats in 2017, Van Krieken kreeg daarvoor een waarschuwing, maar de universiteit zweeg er vervolgens over. 

De woensdag voordat de krant het nieuws over Van Krieken bracht, zat Noij nog met hem aan tafel voor een afscheidsinterview. “Het ging erover hoe hij de universiteit heeft veranderd en hoe hij terugkijkt op zijn periode”, vertelt Noij in afdeling 125 van Ien, de podcast. Enkele dagen later werd het grensoverschrijdend gedrag van Van Krieken bekend. 

Vragen bleven onbeantwoord

Enkele dagen later werd bekend dat Van Krieken de universiteit voortijdig zou verlaten. “Ik moest vervolgens op zoek naar wat de consequenties waren zijn zijn eerdere afscheid”, vertelt Noij. Het afscheidsinterview was daarmee van de baan. De vragen die Noij vervolgens stelde aan de woordvoerder van de rector bleven onbeantwoord. Toch is de onafhankelijkheid van Vox niet in het geding gekomen, zijn Noij. “Ik kon gewoon mijn werk als journalist doen, maar het blijft lastig om antwoorden te krijgen op de vele vragen die ik nog heb.” 

100 jaar Radboud Universiteit 

De Radboud Universiteit bestaat dit jaar honderd jaar en rondom dat jubileum werden verschillende feestelijkheden georganiseerd. “Die komen nu wel in een ander daglicht te staan”, volgens Noij. Volgens hem is de schade voor de universiteit groot. 

In de rubriek Terugbladeren gaat Rob Jaspers op zoek naar nieuws dat maar blijft terugkeren. Deze week: de bieb.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

05-10-2023