100 — Ien Dales gaf Nijmegen het zelfvertrouwen terug

wwv9le0w

NIJMEGEN – Ondanks dat Ien Dales nog geen duizend dagen burgemeester van Nijmegen was, heeft ze wel degelijk indruk gemaakt in de stad. Toch moet je haar invloed ook niet overdrijven. “Maar ze gaf de stad wel het zelfvertrouwen terug, iets wat wel nodig was.”

Dat zegt Sylvester Hoogmoed, biograaf en schrijver van het boek Pontificaal Sociaal, over het leven van oud-burgemeester van Nijmegen Ien Dales. Hoogmoed, te gast in de honderdste aflevering van de naar Dales vernoemde Ien, de podcast, wijdde een lijvig hoofdstuk aan de Nijmeegse jaren van de geboren Arnhemse die tussen 1987 en 1989 burgemeester van Nijmegen was. “Nijmegen stond er bepaald niet goed voor”, aldus Hoogmoed. “Dales werd na haar benoeming ook herhaaldelijk gevraagd waarom ze naar die ‘akelige’ stad ging.” 

Waalsprong

Dales was volgens Hoogmoed ook de bedenker van de Waalsprong. De oud-burgemeester wist dat de stad moest groeien, maar zag ook de beperkingen die de ligging van de stad had. De Ooijpolder was vanwege de beschermde status geen optie en aan de zuid- en westzijde van de stad kwamen de gemeentegrenzen van Malden en Beuningen al snel in zicht. “Er waren in de voorgaande jaren wel vaker vaker pogingen gedaan om aan de andere kant van de Waal te gaan bouwen, maar Dales heeft er een flink aandeel aan geleverd”, weet Hoogmoed.

CDA was tegen

De komst van een protestantse PvdA-burgemeester werd niet overal met applaus ontvangen. Hoewel de groei van de linkse partijen ontegenzeggelijk was, was het CDA aanvankelijk geen fan van Dales. Maar ook de SP zag Dales liever gaan dan komen. “Hans van Hooft sr. vond dat Dales kapsones had”, zegt Hoogmoed, “maar mijn inschatting is dat zij oprechte interesse in mensen had.” Toen Dales een plan om de tippelzone te verplaatsen moest intrekken onder druk van buurtbewoners, juichte de SP.

Pier Eringa

In de rubriek Terugbladeren staat deze week Pier Eringa centraal. Eringa werd onlangs benoemd tot lid van de RvC van Ajax, maar een deel van zijn loopbaan ligt in Nijmegen. Ooit was hij door burgemeester Guusje ter Horst binnengehaald als gemeentesecretaris.

Het boek Pontificaal Sociaal van Sylvester Hoogmoed is een uitgave van uitgeverij Prometheus en verschijnt in de tweede helft van 2023. Prijs: € 25,– ISBN: 9789044644791

foto: Bob Bronshoff

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing

13-04-2023