102 — Jan is uitbehandeld, maar blijft dromen van toegankelijk Nijmegen

wwv9le0w

NIJMEGEN – Een ‘prematorium party’. Zo noemde Jan Troost de bijeenkomst die hij zelf organiseerde om afscheid te nemen van zijn vriendenkring. Troost kreeg op zijn 65ste verjaardag te horen dat hij uitgezaaide slokdarmkanker heeft. Hij heeft niet lang meer te leven.

Artsen voorspelden dat Troost nooit ouder zou worden dan 28 jaar. Vanwege een zeldzame botaandoening voorspelden de artsen voor hem een kort leven. Een ‘echte baan’ zou er ook niet inzitten, aldus de specialisten. 

Activist

Troost bewees het tegendeel. Hoewel hij afhankelijk was van een rolstoel, stelde hij zijn leven in het teken van de rechten van mensen met een beperking. “Ik werd activist op mijn veertiende toen ik op het internaat van de Maartenskliniek woonde”, zegt Troost in aflevering 102 van Ien, de podcast in gesprek met Raymond Janssen. 

Maatschappelijke functies

Het zou het begin zijn van een leven als voorvechter voor rechten van mensen met een beperking. Troost zou het schoppen tot voorzitter Landelijke Gehandicaptenraad en bekleedde verder nog tal van andere maatschappelijke functies. 

Aangepaste woningen in Nijmegen

Burgemeester Bruls reikte Troost op zijn ‘prematorium party’ een Zilveren Waalspeld uit, een onderscheiding die normaal gesproken alleen aan Nijmegenaren wordt gegund. Bruls maakte een uitzondering voor de in Wijchen wonende Troost. “Als er in Nijmegen voldoende aangepaste woningen waren geweest, had ik de stad nooit verlaten”, zegt Troost nu. 

Mooie toekomst

Toch voorziet hij een mooie toekomst voor Nijmegen. “Ik denk dat Nijmegen in 2040 een mooie, toegankelijke stad is. Ik zal dat helaas niet meer meemaken…”

foto: David van Haren

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

27-04-2023