121 — Jan van der Meer over klimaatverandering : "Er is markt voor ontkenning"

wwv9le0w

NIJMEGEN – Met de komst van de BBB in de Provinciale Staten van Gelderland moest gedeputeerde Jan van der Meer helemaal opnieuw beginnen met uitleggen welke impact klimaatverandering heeft. Dat zegt hij in aflevering 121 van Ien, de podcast in gesprek met Raymond Janssen. "Er is ook een markt voor ontkenning", aldus Van der Meer.

Jan van der Meer nam onlangs afscheid als gedeputeerde van de Provincie Gelderland. Vier jaar lang was hij in de provincie verantwoordelijk voor energietransitie, klimaat, milieu en gezondheid en openbaar vervoer. Daarvoor was hij wethouder in Eindhoven en acht jaar wethouder in Nijmegen.

Overwinning BBB

In deze aflevering blikt Van der Meer terug op zijn periode in de Staten, waarin hij na de enorme overwinning van de BBB met een heel andere realiteit te maken kreeg. De kennismaking met de Gelderse BBB-leider Rik Loeters zette de toon: "Hij bestelde een uitsmijter met ham en kaas en een glas melk en ik een broodje met gegrilde groenten en hummus", vertelt Van der Meer. Het was het begin van een periode waarin hij het gevoel had teruggegooid te worden in de tijd. "Ik moest alles opnieuw uitleggen."

Australië en Nieuw-Zeeland

Van der Meer vertrok onlangs voor een half jaar naar het buitenland. "Ik neem een sabbatical, om te bedenken wat ik straks wil gaan doen", aldus Van der Meer, die op reis gaat door Australië en Nieuw-Zeeland. Concrete plannen voor na de tijd heeft hij nog niet. "Maar ik zou best graag nog een keer iets voor Nijmegen willen doen", besluit hij.

In de rubriek Terugbladeren speelt Rob Jaspers in op de woningnood van de studenten in Nijmegen. Nu de vakantie erop zit, wordt duidelijk dat veel studenten nog geen kamer hebben kunnen vinden. Maar dat is geen noviteit.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

07-09-2023