106 — Jeanne de Graaf (VVD): "BBB ziet nu ook hoe gecompliceerd het stikstofdossier is"

wwv9le0w

NIJMEGEN – Het landbouwakkoord, dat maar niet gereedkomt, is niet de reden voor de lange formatie van een coalitie in de provincie Gelderland. Dat zegt VVD-Statenlid Jeanne de Graaf in aflevering 106 van Ien, de podcast.

De partij van De Graaf wilde bij de Provinciale Statenverkiezingen maar liefst tien zetels in de wacht slepen, ondanks de stijgende populariteit van de BoerBurgerBeweging (BBB). 

Fors verlies VVD

Dat het een fors verlies werd, had ook het nieuwe Nijmeegse Statenlid niet verwacht. “Wij hadden wel verwacht dat het een nek-aan-nek-race, maar uiteindelijk was de BBB toch een stuk groter dan we zelf gedacht hadden”, aldus De Graaf in gesprek met Raymond Janssen. 

Stikstof

Uiteraard is ook het stikstofdossier een onderdeel van de formatie-onderhandelingen die momenteel gaande zijn. De BBB lijkt een afwachtende houding aan te nemen, in afwachting van een landbouwakkoord, maar dat is volgens De Graaf niet de verklaring van de lange formatie. 

Landbouwakkoord

“De BBB komt er nu ook zelf achter hoe ontzettend moeilijk zo’n stikstofdossier is en hoe complex dat allemaal is”, aldus De Graaf. “Maar het klopt dat we nu wachten op informatie uit Den Haag, niet alleen over het landbouwakkoord, maar ook over de piekbelasters, over boeren die wél door willen gaan. Dat zijn wel informatiestromen die we nodig hebben, willen we daar goed beleid op kunnen schrijven.”

Actieplan Binnenstad

In de rubriek Terugbladeren kijkt Rob Jaspers nog eens kritisch naar het Actieplan Binnenstad en hoe dat ook in het verleden al de Nijmeegse politiek beheerste. 

foto: David van Haren 

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

25-05-2023