26 — Maarten Bakker (VVD): Geen geld naar prestigeprojecten

wwv9le0w

De VVD wil na de verkiezingen van maart 2022 met zes zetels in de raad komen. Dat zegt Maarten Bakker, de nieuwe lijsttrekkers van de liberalen in Nijmegen. Bakker wil zich in de nieuwe raad met name gaan richten op de typische VVD-thema's als bereikbaarheid en veiligheid, maar ook aan het oplossen van de woningnood. "Eerst moet dat op orde zijn, pas dan gaan we kijken naar nieuwe projecten", aldus Bakker. 

'Tunnelvisie'

Bakker, in het dagelijks leven als boswachter werkzaam bij Natuurmonumenten, hekelt de keuze van deze coalitie om de Graafseweg fors te versmallen. Hij beschuldigt hen van 'tunnelvisie'. "Zodra het regent, loopt de hele stad vast", zegt Bakker. "We hebben nu al overal files, dan krijgen we er straks – als het goed is – 10.000 woningen bij, met mensen die écht niet allemaal met de fiets gaan." Volgens hem moet de infrastructuur van de stad moeten meegroeien met het aantal bewoners. "Dus als de stad groeit, dan zul je daar ook de wegencapaciteit voor moeten hebben. Volgens Bakker gaat het dan niet alleen om de bereikbaarheid met de auto, maar ook om die met de fiets." 

Kop in het zand

Omdat het woningprobleem zo nijpend is, stelde Bakker onlangs voor de stadspeiling niet af te wachten en direct te beginnen met het bouwen van woningen op het stadseiland Veur-Lent. Bakker vindt het allemaal te lang duren: "De kop in het zand steken en met de vingers in de oren 'tra la la' zingen, is niet de oplossing." Over de stadspeiling, die wordt gehouden over de bestemming van Veur-Lent is Bakker cynisch. "We gaan zo een kwart miljoen euro uitgeven aan een discussie die we alsnog op dezelfde manier gaan voeren. Ik kan daar met m'n kop niet bij in een woningcrisis."

Prestige

Bakker wil graag wonen in een Nijmegen waar geen geld wordt verspild aan prestigeprojecten, zoals het jaar dat Nijmegen European Green Capital was. Liever spendeert hij het geld aan het oplossen van de woningnood, aan de bereikbaarheid van de stad en aan de veiligheid. Bakker wil dat blijven doen als raadslid en na de verkiezingen fractievoorzitter van de VVD. Wethoudersambities heeft hij niet. 

In de rubriek Terugbladeren bespreekt Rob Jaspers de vele plannen die er al lagen om het stationsgebied onder handen te nemen.

--

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Fotografie: David van Haren

14-10-2021