36 — Mark Buck (CDA) neemt afscheid van politiek Nijmegen

wwv9le0w

NIJMEGEN – Mark Buck, scheidend fractievoorzitter van het CDA Nijmegen, had in 2015 al kritiek op de wijkenaanpak van het college. “Helaas moeten we constateren dat dat anno 2021 nog niet veel beter is”, aldus Buck in zijn afscheidsinterview in deze podcast. Begin 2021 maakte hij zijn vertrek bekend. 

Buck (30) kwam op 18-jarige leeftijd in de Nijmeegse politiek. “Als scholier was ik al geïnteresseerd geraakt in de politiek en had ik ook al besloten dat ik CDA’er was, dus de stap om – toen ik in Nijmegen ging studeren – ook bij het CDA aan te kloppen was een logische”, aldus Buck, die in het dagelijks leven bestuurder in het onderwijs is. Zo werd hij eerst fractievolger en kwam hij – door zetelverlies bij de verkiezingen van 2010 – pas in 2014 als raadslid in de gemeenteraad.

Vertrouwen in de mens

Buck leerde ook de mindere kant van de politiek kennen toen twee van zijn fractiegenoten in 2012 overstapten naar de nieuwe partij van Ben van Hees. “Dat deed echt wel wat in de fractie en in het vertrouwen in de mens”, zegt Buck die zich toen ook wel afvroeg of hij deel wilde blijven uitmaken van zo’n omgeving. De dissidenten schoven aan bij de toenmalige Nijmeegse Fractie.

'Kroonprins CDA'

Bij zijn entree in de politiek werd Buck als snel gezien als het grote talent van het CDA, zelfs de gelijkenis met Camiel Eurlings kwam voorbij. Zelf blijft hij graag weg bij dat soort kwalificaties. “Het is nou niet zo dat ik ’s morgens in de spiegel kijk en de kroonprins van het CDA zie”, lacht Buck. De complimenten aan zijn adres zorgden er niet voor dat hij de overstap naar de landelijke politiek maakte. Wel trad hij onlangs toe tot het landelijk bestuur van het CDA. “Er ligt een heleboel werk en zo kon ik ook wat terugdoen aan de partij waar ik veel aan te danken heb”, zegt Buck die een terugkeer in de Nijmeegse politiek niet uitsluit. “Over vier jaar ben ik nog steeds pas 34, dus dan hoop ik nog steeds iets bij te kunnen dragen. Maar ik hoop dat ze me dan nog niet nodig hebben.”

In de rubriek Terugbladeren praat Rob Jaspers over de Vlaamsegas, over het verleden van dit beruchte straatje en de plannen van de Gemeente Nijmegen ermee.

==

fotografie: David van Haren

==

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

23-12-2021