30 — “Miljoenen naar cultuur, niks naar Nijmeegs carnaval?”

wwv9le0w

De Stadspartij Nijmegen gaat voor zes zetels als inzet voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Dat zegt politiek leider van de Stadspartij Wendy Grutters. “We zetten de verdubbelaar in”, aldus Grutters, die daarmee op zes zetels wil uitkomen.  

Grutters schuift aan in de podcast op 11 november, de elfde van de elfde. Dat was voor haar een bewuste keuze. “Ik ben helemaal niet zo’n enorme carnavalist, maar het is wel een knipoog naar de actie van de Stadspartij om de Nijmeegse volkscultuur meer gesteund te krijgen.” Dat het carnaval vanuit het stadhuis amper steun krijgt, vindt Grutters onbegrijpelijk. “Carnaval leeft blijkbaar veel minder bij andere raadsleden, daarom krijgen we waarschijnlijk zo weinig steun voor financiële ondersteuning van het carnaval.”

Miljoenen naar cultuur

Grutters krijgt vanuit haar achterban regelmatig vragen over de uitbundige steun aan de Nijmeegse cultuursector. “Waar krijg de Nijmeegse volkscultuur maar een habbekrats, vragen mensen zich af”, zegt Grutters. De logica ontgaat haar ook. “Ik was verbaasd dat onze motie om het Democratiefestival niet verder financieel te steunen het had gehaald, want dat is nou net waar het om gaat: waarom wel 150.000 euro naar een democratiefestival, maar geen 50.000 euro naar het Nijmeegs carnaval? Dan heb je het in mijn ogen niet gesnapt.”

Ruggesteun van Tettero

Grutters maakte een flitscarrière mee in de Nijmeegse politiek. “Ik had op emotie besloten om ja te zeggen toen ik werd gevraagd door lokaal raadslid Ben van Hees, maar ik wist amper wat een motie was”, herinnert Grutters zich. Zij zocht vervolgens steun bij oud-CDA-raadslid en oud-wethouder Joop Tettero, die ondertussen naar Australië was geëmigreerd. “Joop heeft me toen de nodige ruggesteun gegeven.”

Bouwen aan een stevige partij

Grutters maakt in haar eerste termijn deel uit van een coalitie met GroenLinks, SP en de PvdA. Toen die laatste partij de coalitie verliet, werd de VSP als nieuwe coalitiepartner naar voren geschoven. “Ik heb toen wel moeten lijmen, maar ik stond er wel vaak alleen voor”, weet Grutters. Door al die ontwikkelingen wilde Grutters haar partij wel laten uitgroeien tot waar die nu staat. “Ik ben gaan bouwen, zodat ik ook kan terugvallen op een stevige organisatie.”

In de rubriek Terugbladeren praat Rob Jaspers over een heet hangijzer: de stadsverwarming.

--

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Fotografie: David van Haren

11-11-2021