85 — Minister en wethouder samen aan het werk voor betaalbare duurzaamheid

wwv9le0w

D66'ers Rob Jetten en Tobias van Elferen hebben in hun tijd in de Nijmeegse gemeenteraad de basis gelegd voor een goede samenwerking tussen Nijmegen en Den Haag. De huidige minister voor Klimaat en Energie en de wethouder voor onder meer financiën en duurzaamheid weten elkaar op die dossiers inmiddels goed te vinden. Jetten was tot 2017 fractievoorzitter van D66 Nijmegen, Tobias van Elferen volgde Jetten op als fractievoorzitter na Jettens vertrek naar Den Haag.

"Korte lijntjes zijn heel handig", zegt Van Elferen in aflevering 85 van Ien, de podcast in gesprek met Raymond Janssen. Jetten beaamt: "We weten elkaar goed te vinden." Vooral op het dossier duurzaamheid hebben beide D66'ers veel met elkaar te maken. "We proberen vanuit het Rijk ook de regelingen voor verduurzaming zo toegankelijk mogen te maken", aldus Jetten. De minister werkt ook aan een nieuwe warmtewet die het voor gemeentes veel makkelijker maakt om te sturen op het eigendom van de warmtestructuren." Ook het veelbesproken loskoppelen van warmtetarieven van de gasprijs moet in de nieuwe wet worden geregeld. 

Samenwerken met Duitsland 

Jetten en Van Elferen hebben in hun tijd als raadslid samen aan enkele dossiers gewerkt die nog steeds actueel zijn. Eentje daarvan is grensoverschrijdende samenwerking. "Niet al die plannen zijn geslaagd", moeten beiden vaststellen, maar dat wil niet zeggen dat er geen voortgang wordt geboekt. "Ik merk in Den Haag ook dat heel veel bewindslieden en Kamerleden erg op de Randstad gefocust zijn", zegt Jetten. 

Van Elferen heeft op zijn eigen portefeuille Den Haag hard nodig. "Circulariteit is uiteindelijk het verbinden van kansen en grondstoffen. De schaalgrootte waarop je dat doet is bepalend voor de kans dat het lukt. Als het gaat om circulariteit samenwerken, kijken we steeds meer de grens over, want er zijn ontzettende hoeveelheden grondstoffen in het Ruhrgebied en er zijn ontzettend veel afnemers. Dus ik geloof echt dat het steeds meer groeit."

Hornbach

Ook de ontwikkeling van het gebied bij Ressen speelde al in de tijd van Jetten en Van Elferen gezamenlijk in de raad zaten. Jetten en Van Elferen schreven indertijd gezamenlijk een opiniestuk waarin zij pleitten voor woningbouw met een dorpskarakter. Het werd een bouwmarkt. "En elke keer als in Nijmegen vanuit het noorden binnenrijd, vind ik het jammer dat daar geen woningen zijn gekomen", aldus Jetten. 

Woontoren

In de rubriek Terugbladeren gaat Rob Jaspers op zoek naar oude plannen voor hoogbouw. Deze week werd bekend dat in het Waalfront een woontoren van 120 meter zal worden gerealiseerd. 

Luister ook:

De donjon, de toren die er niet mocht komen

Lees ook:

VIDEO: Leven en erken aan de Waal bij Nijmegen

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op. 

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

foto: David van Haren

montage en audionabewerking: Ferry Molenaar

22-12-2022